Isac har tidigare varit vd i Ecorub, även det noterat på Spotlight. Han rekryterades för sju månader sedan efter att i flera år med intresse följt bolagets utveckling.
– Det föll naturligt att välja Spotlight då jag redan hade en bra kännedom om marknadsplatsen.
Tidigare var bolaget inne på att odla både räkor och (makro)alger.
– Den stora potentialen ligger inom algerna, så det var rätt väg att gå att pausa räkor och fokusera på algerna och bygga upp ett positivt kassaflöde där.
Xoma fokuserar på alger och har utvecklat ett slutet odlingssystem, CLAS - “closed loop aquaculture system”, som minskar behovet av vattenbyten och därmed inte behöver något vattenbrukstillstånd. Systemet möjliggör odling i en kontrollerad miljö med färska alger året om.
– Vi vet storleken på skörden i förväg och kan styra protein- och vitamininnehållet, vilket inte är möjligt vid havsodling. Alger kan ha en biomassatillväxt på upp till 50-60 procent per dygn.
Till försäljningen av moduler kommer också service och underhåll. Bolaget undersöker möjligheter att licensiera teknologin till partners inom vattenbrukssektorn och har tecknat fem avsiktsförklaringar som ska stängas innan Q1 2025.
Bolaget räknar med att leverera sina system 2025 och räknar med att bli kassaflödespositiva 2027.
EU förutspår att algindustrin kan växa från 300 000 ton till 8 miljoner ton i Europa, vilket drivs av en ökad efterfrågan på miljövänliga och växtbaserade produkter.
– Det är en växande megamarknad och vår produkt är skalbar och effektiv på liten yta, säger Isac Andersson.
Han lyfter fram Seaweed Europe's rapport som bland annat tar upp just potentialen.
– Vi vill tajma marknaden genom att ha en anläggning klar och en bevisad teknik när efterfrågekurvan kommer. Skulle de och Europas regeringar ha fel i sina analyser så är det en fördel för oss att vi inte har så höga kostnader, vi är uthålliga då vi jobbar med underkonsulter som tar fram programvaran. Så vi har låga kostnader för så hög effektivitet som möjligt.
Hur viktigt är det för er att få patent för anläggningen?
– Vi har ett first mover advantage, så det är inte avgörande. Det kan också vara jobbigt att vara själv på en marknad eftersom man måste driva på utvecklingen själv. Vi har en väldigt bra position. Timingen kan inte bli bättre.
Förutom som ingrediens i livsmedel kan alger används till att framställa biogas, gödningsmedel och djurfoder, men även ha medicinska tillämpningar.
Vilket område/vilken målgrupp har störst potential?
– Alger i form av livsmedel är det som snabbast kan komma igång, men de stora volymerna kommer med inblandning av algproteiner i andra produkter som till exempel bröd eller proteinbars. Men jag tror inte att algerna kommer att användas för bränsle, då ligger man för lågt ner i förädlingskedjan.
Vad är nästa trigger för aktien?
– Vi söker EU-bidrag för att täcka 75 procent av investeringen. Får vi det skulle vi kunna bygga en större anläggning. Det är inte avgörande, men det ökar digniteten. En annan trigger är om vi signerar nya avtal på anläggningar och inleder fler samarbeten.