Bildkälla: Rambleon / Shutterstock.com

Yellen: G7 letar fortfarande efter sätt att använda frysta ryska tillgångar

Finansministrar i G7-länderna letar fortfarande efter sätt att använda sig av frysta ryska tillgångar och kommer att fortsätta att ta fram alternativ fram till toppmötet i juni. Det sade USA:s finansminister Janet Yellen i en intervju med Reuters.

Under flera dagar har finansministrarna i G20-länderna mötts i Sao Paulo i Brasilien och diskuterat saken. Enligt Janet Yellen behöver de initiativ som tas fram vara baserade på vattentät rättslig grund. Enligt Reuters har den begäran varit en barriär i förhandlingarna.

Hon uppger också att hon försökt få Frankrikes finansminister Bruno Le Maire att hjälpa till med ett förslag som skulle blidka G7-ländernas ledare. Bakgrunden är att Le Maire offentligt sagt att det inte finns någon rättslig grund för att ge tillgångarna till Ukraina, medan Yellen påstått detta.

Reuters skriver att tjänstemännen länge försökt komma fram till alternativ för vad som ska göras med de 300 miljarder dollar i frysta tillgångar, men att det är djup splittring bland länderna.

Yellen har tidigare fått uppbackning av EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, som även hon uppgett att det borde finnas möjligheter för att använda de ryska tillgångarna.

G7- och G20-länderna är två informella grupperingar av rika länder som möts för att diskutera bland annat ekonomiska frågor.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER