Bildkälla: Stockfoto

Zalaris har lärt sig läxan från integrationsarbetet av förvärven, fokus på att få upp marginaler – vd

Zalaris har lärt sig läxan från integrationsarbetet av förvärven, fokus på att få upp marginaler – vd

Zalaris underskattade integrationsarbetet med förvärven av Roc och Summarum som gjordes förra året, men har nu lärt sig läxan. Det säger bolagets vd Hans-Petter Mellerud vid SvD Börsplus temadag Digitala Vinnare på tisdagen.

Bolaget tog steget in på Oslobörsen 2014 och är verksamt inom outsourcing av datatjänster, exempelvis löneadministration. Hans-Petter Mellerud menar att Zalaris idag har vuxit till bli den regionala ledaren i sin nisch och att bolaget är bra positionerat i området för molnbaserade lösningar.

Förra året förvärvades den tyska konkurrenten Summarum och brittiska Roc Group. Förvärven motiverades med att komma in på den tyska respektive brittiska marknaden med Zalaris befintliga lösningar och vara med i den pågående konsolideringen på marknaden.

Vd:n uppger att bolaget har lyckats vinna nya kontrakt med större kunder tack vare att Zalaris med förvärven nu är en större aktör, men konstaterar samtidigt att integrationen av förvärven, som slutfördes under andra kvartalet, har tärt på lönsamheten.

Nu kan man enligt honom börja jobba för att komma tillbaka till de marginalnivåer vid 10 procent som nåddes innan förvärven.

"Vi har en skalbar verksamhet och börjar få allt på plats för att se effekten av den", uppger Hans-Petter Mellerud.

Zalaris-chefen tillstår att bolaget kanske underskattade integrationsarbetet, men uppger att man inför nästa förvärvsprocess kommer att ha "ett ännu mer dedikerat fokus på
integration för att skynda på processen och få snabbare synergier".

Eventuellt intressanta förvärv framöver kan enligt honom handla om återkommande intäktsflöden eller mindre förvärv riktade åt att bredda erbjudandet till kund.

SvD Börsplus gav i april rekommendationen neutral för Zalaris med rimlig börskurs på 46 norska kronor år 2020 i huvudscenariot.

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER