I SAMARBETE MED SVENSKA FRIBREVSBOLAGET
Bildkälla: Nicklas Hellberg, VD på Svenska Fribrevsbolaget

Äntligen!

Försäkringar För bara några veckor sedan trädde äntligen en ny lag i kraft som berör väldigt många pensionssparare i Sverige. Den innebär bland annat att flytt av en fond eller depåförsäkring max får kosta 600 kr. Det är den andra lagstiftningsändringen inom detta område på mindre än två år.

En ny lag om effektivare flytträtt infördes så sent som 1:a januari 2020 och nu i år, den 1 april kom alltså ytterligare en ny lag som reglerar hur mycket det får kosta att flytta vissa typer av försäkring från ett försäkringsbolag till ett annat. Genom de nya lagarna har möjligheten att flytta och samla sina så kallade fribrev ökat väsentlig där Svenska Fribrevsbolaget har specialiserat sig på att hjälpa sina kunder med just detta.

Efter drygt ett år på marknaden har Svenska Fribrevsbolaget kommit upp i över 500 miljoner kronor i förvaltat kapital. Men siktet är högre ställt än så, mycket högre. De är bara i början på den tillväxtresa som de bedömer blir kraftig där målet är att bli bäst på att hjälpa till med att flytta fribrev för sina kunder på den svenska marknaden.

Att ha sina pensionspengar utspridda hos olika försäkringsbolag kan leda till dålig överblick, höga avgifter och i slutändan låg pension. När lagstiftningen nu ändras kan konsumenten flytta och samla sina fribrev, något som varit populärt att göra sen lagen ändrades. 

-Kunderna har givit oss förtroende att förvalta över en halv miljard så här långt, en otrolig start. Vi kunde inte tajmat starten bättre eftersom lagstiftningen trädde i kraft precis samtidigt som vi drog igång vår verksamhet. Att ha många fribrev hos olika försäkringsbolag innebär att det är svårt att få en överblick över sitt sparande och bara att logga in för att byta fonder på flera ställen är utmanande. Att då få hjälp att slå ihop sina fribrev, få låga avgifter och hjälp att välja rätt fonder är något som lockat många, säger Nicklas Hellberg, VD på Svenska Fribrevsbolaget. 

Låg avgifter genom återföring av fondprovision

Uträkningar som Svenska Fribrevsbolaget gjort visar att en svensk i genomsnitt betalar 1,9 % per år av försäkringsvärdet i total avgift för sitt försäkringssparande. 0,5 % i försäkringsavgift och 1,4 % i fondavgift. Ungefär halva fondavgiften återbetalas dock normalt till försäkringsbolaget som fondprovision. Fondprovision är således i snitt omkring 0,7 %. Hos Svenska Fribrevsbolaget återförs denna fondprovision till kunden. På bolagets fondtorg finns i dag cirka 150 värdepappersfonder bland annat från AMF, C Worldwide, Didner & Gerge, East Capital, Lannebo, Odin, Spiltan och Öhman.

-Att vi återför all fondprovision bidrar till att öka den framtida pensionen. Dessa provisioner är större än vad många känner till. För en genomsnittskund handlar det om provisioner på ca 130 000 kr fram till pension som nu återbetalas. Dessutom innebär detta att Svenska Fribrevsbolaget och du som kund har samma mål, att du ska välja fonder som ger så hög pension som möjligt. Vissa fonder ger högre provisioner än andra vilket innebär att de flesta traditionella försäkringsbolag ofta tjänar betydligt mer på att rekommendera fond A istället för fond B, säger Nicklas Hellberg, VD på Svenska Fribrevsbolaget.

Hur skall du agera för att ta reda på hur lagen påverkar dig?

-Att göra en sammanställning och analys av sina fribrev är det få som har kraft och kunskap att göra själva. Du kan enkelt och kostnadsfritt ta hjälp av oss så gör vi det åt dig. Du får då efter en tid en sammanställning över dina försäkringar och dina fribrev samt en analys som visar hur den nya lagen påverkar dig, förklara Mattias Fellenius, Ordförande på Svenska Fribrevsbolaget.

Svenska Fribrevsbolagets tre steg till högre pension:

  • Enkelt & kostnadsfritt att komma igång - Anmäl dig, få en sammanställning av dina fribrev.
  • Analys & flytthjälp – dina fribrev analyseras och du får hjälp att flytta de fribrev som kan och bör flyttas. 
  • Låga avgifter & rätt fonder för dig – Hos Svenska Fribrevsbolaget återförs fondprovisioner till dig som kund vilket resulterar i låga avgifter samt att du kan vara säker på att Svenska Fribrevsbolaget och du har samma mål, att hjälpa dig välja rätt fonder som ger dig så hög pension som möjligt.

FÅ EN KOSTNADSFRI SAMMANSTÄLLNING HÄR!

 Vad är ett fribrev?

Få känner till ordet fribrev, men har du bytt arbete någon gång har du minst ett. En pensionsförsäkring där inbetalningen upphört och som skapas t.ex. då du byter arbetsgivare kallas nämligen för just fribrev. En tjänsteman kommer i genomsnitt ha åtta stycken fribrev utspridda hos olika pensionsbolag under sin livstid. Den 1:a januari 2020 och 1:a april 2021 infördes en ny lag i Sverige vilket utökade möjligheten att samla och flytta fribrev. Sverige har ett pensionssystem som är krångligt. Varje gång vi byter arbetsgivare får vi nämligen det som kallas för fribrev. Ett fribrev är en avslutad pensionsförsäkring, dvs arbetsgivaren slutar sätta in pengar. Det bästa för konsumenten vore att slå ihop dessa och nu har lagstiftaren infört en ny lag som skall underlätta att samla och slå ihop sina fribrev och framför allt ta bort dyra flyttavgifter som tidigare förhindrade många flyttar i praktiken. 

Det här är en sponsrad artikel framtagen i samarbete med Svenska Fribrevsbolaget. Sponsrade inlägg är en del av Börsvärldens annonserbjudande. Om du med anledning av våra sponsrade inlägg önskar att komma i kontakt med oss, vänligen skriv till IR@borsvarlden.com.

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER