Bildkälla: Stockfoto

Kavaljer Quality Focus minskade 7,51 procent i september - lyfter fram Pandora

Fonden Kavaljer Quality Focus minskade 7,51 procent i september. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 33,20 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarna Peter Lindvall och Håkan Telander.

Inledningsvis skriver förvaltarna att september var en svag börsmånad med stigande inflation, kommande nedtrappningar av tillgångsköp och oro för den kinesiska skuldsatta fastighetsätten Evergrande som bidragande faktorer till den ökade börsoron.

"Vi ser nedgången som tillfällig som har skapat bra köptillfällen för den långsiktige placeraren. Den stigande inflationen är en effekt av svaga priser under coronaåret 2020 som återhämtat sig, och tillfälliga störningar i leveranskedjan. Den svaga löneutvecklingen och ledig kapacitet talar för en fortsatt dämpad inflation. Vi bedömer därför att den stigande inflationen vi ser nu är tillfällig, och att vi får se en fallande inflation igen under 2022", skriver förvaltarna.

De innehav i fondens portfölj som hade starkast utveckling under september var Fenix Outdoor, Humana och Firefly. I den negativa vågskålen fanns ITAB, Kindred och Svedbergs.

Gällande fondens aktivitet skriver förvaltarna att man minskat sitt innehav i Betsson, Kindred, Matas, New Wave och Securitas.

Vidare lyfter förvaltarna fram smyckestillverkaren Pandora som stigit över 300 procent sedan botten 2020.

"Bolagets relativt nya vd svenska Alexander Lacik har genomfört flera åtgärder som inneburit förnyad organisk tillväxt, stigande marginaler och ett återskapat förtroende hos aktiemarknaden. På sin kapitalmarknadsdag meddelades nya finansiella mål. Den organiska tillväxten fram till 2023 skall vara 5-7 procent med en stigande vinstmarginal. Bolaget har tidigare haft en högre vinstmarginal än det nu satta målen varför vi tror att målet är fullt möjligt att nå", skriver förvaltarna.

De största innehaven i fondens portfölj vid månadsskiftet var Ratos, Xano och Kindred med portföljvikter om 6,4, 6,3 respektive 5,8 procent.

Kavaljer Quality Focus, %september, 2021
Fond MM, förändring i procent-7,51
Fond i år, förändring i procent33,20
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER