Bildkälla: Stockfoto

Swedbank Robur Rysslandsfond minskade 4,07 procent i oktober - deltog i flera noteringar

Fonden Swedbank Robur Rysslandsfond minskade 4,07 procent i oktober. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 31,22 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Elena Lovén.

Inledningsvis förklarar förvaltaren att den ryska marknaden utvecklades väl i oktober, med medvind från starka kvartalsrapporter och statistik som visar på att landets ekonomi stabiliserar sig igen efter pandemin. Elena Lovén skriver vidare att en ökad inflation oroar och att investerare söker sig till innehav som är mindre inflationskänsliga.

Under månaden har fonden deltagit i flera börsintroduktioner, och förvaltaren beskriver ett klimat där många bolag i stundande miljö väljer att notera sig. Vidare förklaras att många av dessa bolag är verksamma inom IT och digitalisering.

Gällande utvecklingen för enskilda innehav bidrog fondens position i Kaspi positivt. Förvaltaren förklarar att företaget tillhandahåller den största e-handelsplattformen i Kazakstan och att de under månaden lämnade en stark kvartalsrapport. Även innehavet i Yandex, som är Rysslands främsta sökmotor, food tech- och taxibolag, utvecklades starkt.

Swedbank Robur Rysslands tre största innehav i slutet av oktober var Yandex, TCS Group och Sberbank med 9,88, 6,81 respektive 5,95 procent av portföljen. Sektormässigt hade fonden störst exponering mot råvaror, finans och kommunikation.

Swedbank Robur Rysslandsfond, %oktober, 2021
Fond MM, förändring i procent-4,07
Fond i år, förändring i procent31,22
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER