Bildkälla: Stockfoto

AuAg Silver Bullet minskade 1,12 procent i november - sjunkande silverpris missgynnade fonden

Fonden AuAg Silver Bullet A minskade 1,12 procent i november. Sedan årsskiftet har fonden minskat 15,03 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarduon bestående av Eric Strand och Stefan Abrahamsson.

Inledningsvis skriver förvaltarna att de allra flesta finansiella marknader uppvisar någon typ av säsongsmönster. När det gäller silver är december och januari historiskt sett en gynnsam period för ädelmetallen.

Under fjolåret låg det genomsnittliga silverpriset på 20,69 dollar. Det var det högsta genomsnittliga priset sedan 2013. Med en månad kvar på detta år så ligger det genomsnittliga priset på 25,40 dollar skriver förvaltarna. Det ser alltså ut att bli det tredje högsta genomsnittliga årspriset för silver någonsin.

"Vår uppfattning är att marknaden inte riktigt har diskonterat detta ännu vad gäller
gruvbolagen som fortfarande handlas på historiskt låga nivåer. Flera av bolagen som utvinner guld och silver går mot nya rekordvinster under 2021", skriver förvaltarna.

Silverpriset inledde månaden starkt men avslutade månaden svagt och sjönk 4,39 procent under november. Utifrån nuvarande prisnivå ser förvaltarna stor uppsida i silver och menar att det är extra köpvärt.

"Förutom det svaga silverpriset så påverkades en del av fondens innehav av den politiska osäkerheten i Peru gällande gruvutvinning. Detta belyser återigen vikten av att äga en väldiversifierad fond för att jämna ut enskilda bolags rörelser som kan vara både plötsliga och oförutsägbara", skriver förvaltarna.

Bland fondens större innehav hittas Pan American Silver, First Majestic Silver, Hecla Mining och Fortuna Silver Mines, som alla stod för portföljvikter på 8,0 procent i fonden.

AuAg Silver Bullet A, %november, 2021
Fond MM, förändring i procent-1,12
Fond i år, förändring i procent-15,03
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER