Bildkälla: Stockfoto

Swedbank Robur Ny Teknik minskade 8,83 procent i augusti - Jesper Birch-Jensen ny medförvaltare

Fonden Swedbank Robur Ny Teknik minskade 8,83 procent i augusti. Sedan årsskiftet har fonden minskat 29,53 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Fredrik Stenkil och nytillkomne Jesper Birch-Jensen.

Jesper Birch-Jensen tillträdde den 29 augusti som biträdande förvaltare.

Inledningsvis skriver förvaltarna de mest negativa bidragsgivarna under månaden var Fortnox, Biotage och Embracer. I den positiva vågskålen fanns halvledarbolaget Onsemi, solenergibolaget Enphase och elbilsladdarbolaget Ads-Tec.

Förvaltarna menar att fondens inriktning på mjukvara, spel, hälsa och hållbarhet framstår som relativt motståndskraftig i nuvarande klimat där man förväntar sig en svagare konjunktur framöver.

"Under månaden besökte vi spelmässan Gamescom i Köln under tre dagar för att träffa branschfolk och observera trender. Ett genomgående tema var att gränserna mellan underhållningsformer suddas ut där spel blir TV-serier, filmer blir brädspel, serietidningar blir spel och så vidare. Slutsatsen blir att varumärkesrättigheter ökar i värde. Vi blev därför stärkta i tron på ett av fondens största innehav, Embracer, särskilt då genomgående feedback var att bolaget har skapat en diversifierad struktur som möjliggör kreativ frihet", skriver förvaltarna.

Gällande fondens aktivitet har man under augusti investerat i det amerikanska informationsbolaget ZoomInfo samt ökat innehaven i bland annat Surgical Science, Novo Nordisk och Autostore. Vidare valde man att avyttra Mercell, Rebelle, 24SevenOffice, Xspray, EG7 och Babylon.

De största innehaven i fonden vid ingången av augusti var Embracer, Fortnox och Biotage med portföljvikter om 5,88, 5,85 respektive 4,80 procent.

Swedbank Robur Ny Teknik, %augusti, 2022
Fond MM, förändring i procent-8,83
Fond i år, förändring i procent-29,53
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER