Bildkälla: Stockfoto

Makro driver börsutvecklingen för tillfället - Erik Penser

Erik Penser håller kvar sin strategi om att vinstrevideringar kommer studsa, inflationen kommer rulla över snabbare än förväntat i USA och globalt makro kommer accelerera. Då detta just nu är utfallet på marknaden tvingas börsen att jaga ikapp. Det skriver Jonas Thulin, chef för kapitalförvaltningen vid Erik Penser Bank.

Vidare har man ökat exponeringen mot europeiska banker med fokus på Frankrike och Spanien.

"Vi står också fast vid att FED passerat sitt maximala höjningstryck och att den numer så berömda 'pivoten' skedde i oktober. Detta hjälper så klart börsen, vilket varit vår prognos och strategi sedan juni", skriver Thulin.

Gällande aktieutvecklingen de senaste månaderna menar Thulin att marknaden är allt mer optimistisk i termer av bland annat sentiment och positionering. Vidare tror man på ett starkt börsår 2023 givet hur vinsttillväxten börjar presentera sig i data.

När det gäller makroutvecklingen i världen menar Thulin att den rekylerar uppåt, i kontrast till utvecklingen i Sverige.

"Samtidigt vet vi att USA:s makro som enskild variabel förklarar 60 procent av världsbörsens riktning och magnitud för tillfället varför vi håller de investeringar vi har och roterat ur Indien (tappar lite makromomentum) och in i Italien (vars makroutsikter tagit fart på uppsidan)", avslutar Thulin.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER