Bildkälla: Stockfoto

Atlant Green Tech Metals minskade 0,6 procent i maj - Epiroc har fått en order från Boliden

Fonden Atlant Green Tech Metals minskade 0,6 procent i maj. Sedan årsskiftet har fonden minskat 2,1 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Mattias Gromark.

Inledningsvis skriver förvaltaren att marknaden haft en negativ månad. Stockholmsbörsen föll 2,1 procent under maj och har ökat 4,3 procent i år.

“Som ni vet investerar Green Tech Metals i hållbara bolag inom materialförsörjningen till industrin för hållbar energi och elektrifiering. Vi är övertygade om att kraven på hållbara leveranskedjor, i alla led, bara kommer att öka de kommande åren, särskilt till Europa och Nordamerika”, skriver Gromark.

Vidare lyfter förvaltaren fram det kinesiska bolaget Putailai som varit i blåsväder senaste tiden då bolaget ska bygga en fabrik åt Northvolt i Torsboda utanför Timrå. Enligt uppgifter har Putailai medvetet mörkat att man har ett dotterbolag i en region i Kina där ett folkmord pågår och därför har bland annat USA förbjudit all handel med kinesiska varor från regionen.

Förvaltaren lyfter istället fram ett antal bolag i portföljen som producerar samma typ av batterimaterial men som istället är baserat på naturlig grafit som skapar mycket mindre koldioxidutsläpp. Dessa bolag är Nextsource Materials, Northern Graphite, Noveau Monde Graphite och Talga.

De främsta bidragen till fonden kom under månaden från innehaven i AMG Critical Materials, Standard Lithium och FLSmidth.

I den negativa vågskålen fanns istället Electra Battery Materials, IBU-TEC Advanced Materials och Taseko.

Under månaden har fonden minskat innehavet i Eramet och Lundin Mining samt ökat i Epiroc och Elkem. Epiroc fick i slutet av maj in en order för 130 miljoner kronor från Boliden, som fonden också äger, för gruvutrustning.

“Boliden har väldigt högt satta mål för att få ner utsläppen från sin verksamhet. Till 2030 ska man minska med 40 procent fr scope 1 (direkta utsläpp) och 2 (indirekta utsläpp). Scope 3 (indirekta utsläpp från värdekedjan) ska minskas med 30 procent till 2030.”

De största innehaven i fondens portfölj vid månadsskiftet var Cameco, Lithium Americas och FLSmidth & Co med portföljvikter om 9,9, 8,0 respektive 3,7 procent.

Atlant Green Tech Metals, %maj, 2023
Fond MM, förändring i procent-0,6
Fond i år, förändring i procent-2,1
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER