Bildkälla: Stockfoto

Espiria Global ökade 5,3 procent i maj - minskat exponeringen mot Ahold Delhaize och Meta

Fonden Espiria Global A steg 5,3 procent i maj, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som steg 4,6 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 16,2 procent och är därmed bättre än index som har ökat 11,8 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Stefan Pari, Peter van Berlekom, Huizi Zeng och Jakob Wikander.

Efter en månad med relativt stark börs driven av de stora teknikjättarnas utveckling på grund av det ökade intresset för AI menar förvaltarna att det nu är rimligt att anta en lugnare period.

Värderingarna inom sektorn anses vara relativt höga men förvaltarna menar att det finns gott värderingsstöd i sektorer likt hälsovård och finans.

"Om en dämpad inflationstakt materialiseras kommer lägre företagsvinster som följdeffekt. Men i ett sådant skifte blir räntetoppen mer tydlig och stödet i värderingen övergår från vinst­ till ränteutsikter. Därför har vi fokus på företag med stabilitet i intjäning och goda marginaler. För företagsobligationer i Norden ser vi en attraktiv avkastning givet att företagen har starka kassaflöden och goda säkerheter", skriver förvaltarna.

De främsta bidragsgivarna till fondens utveckling under månaden var Broadcom, Alphabet och Microsoft.

I den negativa vågskålen fanns bland annat Walt Disney, Paypal och KION Group.

Gällande portföljaktiviteten har förvaltarna minskat i Ahold Delhaize. Detta då man menar att marginalerna troligtvis inte kommer att förbättras framöver när efterfrågan från konsumenter faller. Även exponeringen mot Meta Platforms minskade.

De största innehaven i fondens portfölj vid månadsskiftet var Microsoft, Alphabet och Broadcom med portföljvikter om 5,4, 4,0 respektive 3,9 procent.

Espiria Global A, %maj, 2023
Fond MM, förändring i procent5,3
Index MM, förändring i procent4,6
Fond i år, förändring i procent16,2
Index i år, förändring i procent11,8
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER