Bildkälla: Stockfoto

Sparekonomer: Småbolagsfonderna kan få revansch 2024

De branscher som har haft det särskilt svårt kan komma att få revansch 2024, detta enligt sparekonomer som Dagens industri intervjuat.

Avanzas Felicia Schön och Nordnets Frida Bratt lyfter båda potentialen av mindre bolag som haft det tufft med det höga ränteläget.

”Jag skulle säga att det är tillväxt-, tech- och småbolag. Får vi optimism på börsen och lägre räntor kommer bolagen som har lönsamhet längre fram i tiden gynnas”, säger Frida Bratt till Di.

Dessutom är den amerikanska marknaden intressant efter att landet visat på tillväxt och en bra övergång från pandemi till hög inflation. Därmed kommer USA gå in i 2024 med bra ekonomi och eventuellt bli först med att sänka räntan, poängterar Levlers grundare och investeringschef Joakim Bornold.

Andra marknader som kan vara värda är bland annat Indien och Sydafrika där tillväxtpotentialen är stark, enligt Felicia Schön.

Joakim Bornold lyfter fram Japan som intressant och hänvisar till den rekordsvaga yenen som gör det möjligt att komma in på vettiga värderingar.

"Japan har stora industribolag men också en stark konsumtion. De har fortfarande minusränta och lever på euforin av det, så den japanska konsumenten mår väldigt bra och spenderar", säger han.

Ett ytterligare tips som ges är att se över om aktivt förvaltade fonder faktiskt är aktivt förvaltade och jämföra med jämförelseindex för att det inte ska bli dyrare än det borde.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER