"Bolagsledningarna med ögonbindlar får svårt att navigera i ett alltmer oförutsägbart marknadsklimat. Viktiga investeringsbeslut pausas och vi får ett paralyserat näringsliv. Medan företagsledarna avvaktar och hoppas att dimman skall lätta reagerar den rationella konsumenten med återhållsamhet och väljer att lägga pengar i sparbössan som i ett mer optimistiskt affärsklimat hade gått till konsumtion."
Man vänder blicken mot en investeringsfilosofi som följs av bland annat Warren Buffet, vilken innebär att köpa när alla andra säljer. Enligt förvaltarna leder ofta orostider till överdrivna kursrörelser och felprissättningar av kvalitetsbolag, vilket kan skapa möjligheter även i detta marknadsklimat.
Vidare förklaras investerares kapital fortsatt ha flyttats från USA till Europa, med både tyska och spanska börsen som fortfarande avkastat positiva siffror sedan årsskiftet. Samtidigt ser man europeiska försvarsbolag och banker som vinnare, en trend som förvaltarna har följt genom att öka exponeringen mot dessa branscher i Europa och minska den i USA.
Framåt anses utsikterna vara dystra, särskilt för USA som riskerar både inflation och recession. Stigande statsobligationsräntor väcker ny oro kring landets skuld och kreditvärdighet. Trumps tullpolitik förklaras ha bidragit till att undergräva den globala världsordningen, och handelskriget med Kina har nu förvärrats till en nivå där handeln mellan länderna i princip har upphört.
Tvärtom menar man att Europa har visat styrka mitt i den globala oron, med Tysklands stora infrastruktursatsningar och ett ökat fokus på nya handelsavtal, bland annat med Kina och Indien. Den globala handelskonflikten beskrivs ha skapat attraktiva köplägen i kvalitetsbolag. Samtidigt tros en ny världsordning, med minskat beroende av USA och ökad internationell handel, kunna bana väg för en mer positiv framtid.
De största innehaven i fondens portfölj vid månadsskiftet var Berkshire Hathaway, Investor och Nvidia med vikter om 7,4, 5,7 respektive 5,3 procent.
Fonden hade vid månadsskiftet störst geografisk exponering mot USA, Sverige och Danmark, med vikter om 58,7, 18,0 respektive 4,2 procent.
Tellus Globala Investmentbolag, % | mars, 2025 |
Fond MM, förändring i procent | -11,6 |
Index MM, förändring i procent | -10,1 |