Innehaven i globala aktier sjönk med 9 procent vilket till viss del förklaras av en starkare krona.
Avkastningen för fondens innehav i globala aktier var cirka 1 procentenhet bättre än fondens globala jämförelseindex. De räntebärande placeringarna hade en marginellt positiv utveckling, både vad gäller den absoluta avkastningen och i förhållande till jämförelseindex.
Första delen av kvartalet uppvisade en positiv marknadsutveckling med stigande börser och fallande räntenivåer. Detta förbyttes dock under mars månad.
”I mars föll aktiekurserna världen över på bred front och marknadsräntorna steg. Bakom utvecklingen låg oron kring kommande nivåer för Trump-administrationens handelstullar mot övriga världen, vilka befaras minska den globala tillväxten samtidigt som priser stiger”, säger fondens förvaltare Magnus Jonasson.
Inom aktieportföljen var Europa bästa region med en uppgång på 1 procent, följt av svenska aktier som uppvisade en avkastning runt nollstrecket. I USA och Asien Stilla havet noterades nedgångar på –13 respektive – 8 procent. Den svenska kronan stärktes cirka 5,5 procent mot Euron samt med 8,5 procent mot den amerikanska dollarn, vilket förklarar en stor del av kvartalets utveckling för tillgångar utanför Sverige.
Vad gäller utsikterna är osäkerheten stor kring effekterna av tullar på såväl konjunkturen som inflationen och det finns många faktorer att ta hänsyn till. Det finns en risk för stagflation i USA och att ökad inflation begränsar centralbankens möjligheter att sänka räntan. I Europa kan ett överskott av varor till låga priser leda till en deflationsimpuls samtidigt som deglobaliseringen, som gör det svårare för länder att handla med varandra, talar för det motsatta.
Fonden hade i början av april en undervikt avseende aktier, där svenska aktier premieras framför globala. I den räntebärande delen bibehålls övervikten i företags- och bostadsobligationer, men med en försiktig inställning till företagsobligationer då spreadarna befinner sig på historiskt låga nivåer. Mot bakgrund av riskerna för en ökad inflation och stigande räntor håller förvaltaren durationen neutral till kort.