Roubini varnar för en depression värre än 1930-talsdepressionen

Ekonomen Nouriel Roubini, ofta kallad Dr Doom, bedömer att risken för en depression större än den stora depressionen på 1930-talet ökar för varje dag. Detta då det gjorts otillräckligt i västvärlden med att stoppa coronavirusutbrottet samtidigt som stimulanspaketen varit varken tillräckligt stora eller snabbt framtagna för att skapa förhållanden för en återhämtning. Det skriver han i ett inlägg på Project-Syndicate.

Annons

Enligt Roubini bör dock prioriteten ligga på att stoppa pandemin annars fortsätter det fria fallet på börserna och för ekonomier.

”Men även om pandemin är mer eller mindre under kontroll kan det fortfarande bli så att tillväxten inte återvänder fram mot slutet av 2020. Då kommer en ny virussäsong att starta med nya mutationer. Terapeutiska interventioner som många hoppas på kan då visa sig vara mindre effektiva än förväntat. Det kommer att leda till att ekonomier återigen går ned och marknader kraschar igen”, skriver Roubini.

Enligt honom är det bästa som vi kan hoppas på en djupare recession än vad som följde efter finanskrisen. Men allt pekar alltså på att det kommer att bli värre än så, menar Roubini.

Länkar och källor:

www.project-syndicate.org

Börsvärldens nyhetsbrev
Annonser