Bildkälla: dennizn / Shutterstock.com

Connecticut konkurrensutreder Amazons e-bokverksamhet

Amazons digitala bokverksamhet utreds för konkurrenshämmande metoder genom sina avtal med förlagen. Det uppgav delstaten Connecticuts huvudåklagare William Tong i ett uttalande, rapporterar Wall Street Journal.

Connecticut skickade 2019 en subpoena (stämning med krav på utlämning av dokument) till Amazon för att få insyn i hur bolaget gör affärer med fem av USA:s största förlag. Inget av dessa företag har velat ge en kommentar och så inte heller Amazon.

Det är inte första gången Connecticut intresserar sig för e-böcker. 2012 var delstaten involverad i ett konkurrensfall i vilket justitiedepartementet anklagade fem stora förlag och Apple för att tillsammans ha höjt priserna på e-böcker.

Att delstaten nu riktar in sig på Amazon beror på att bolaget är överlägsen säljare av e-böcker i USA. Marknadsandelen är 76 procent per september, enligt analysfirman Codex Group.

Amazon har byggt upp sin marknadsandel genom e-läsplattan Kindle som erbjudit läsning av bästsäljare till låga priser. Kindle lanserades i november 2007.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER