Bildkälla: Stockfoto

Xspray Pharmas vd om kursreaktionen och studieresultaten

Forskningsbolaget Xspray Pharma rasar drygt 30 procent efter att ha släppt resultat från en studie med produktkandidaten Hynap-Dasa. Den aktuella studien ska i likhet med en som presenterades i augusti inte ha nått formell bioekvivalens. Resultaten skulle accepteras av europeiska läkemedelsmyndigheten men inte av den amerikanska motsvarigheten som är den bolaget siktar på.

- Vi ser att tekniken fungerar bra och vi skulle bli godkända i Europa, men det är USA vi vill in i. Att köra många studier är helt normalt i generikavärlden, kursreaktionen är det den är men vi kommer inom de närmaste månaderna att ha resultat från den nyutvecklade generikaversionen som liknar originalet bättre, säger vd Per Andersson till Finwire.

Bolaget meddelade redan i mitten av augusti i fjol att de inte nådde bioekvivalens och har därefter utvärderat hur de på bästa sätt ska försöka ta sig in på marknaden. Xspray Pharma utvecklar en typ av kopior på befintliga läkemedel, i detta fallet Bristol-Myers Squibbs leukemiläkemedel Sprycel som säljer för omkring 1 miljard dollar per år i USA.

- Marknaden öppnade den 28 december och för varje månad som går kan vi ta en stor del av den. Därför sa jag redan när resultaten presenterades under tredje kvartalet att jag gör allt för att komma in på marknaden och har flera skott på mål. Det här var ett av dem men också det minst sannolika av dem, men det var värt ett försök, säger Per Andersson.

Xspray kommer inom kort att starta två nya bioekvivalensstudier med andra formuleringar. Med dessa har bolaget nya chanser att komma in på marknaden även om det blir senarelagt än om de hade gått i mål med denna studie.

- För varje kvartal som går missar vi ju en del av marknaden. Men tekniken är robust.

Hur stor är chansen att ni lyckas i kommande studier när ni inte lyckades med denna?

- Vi har mycket bättre chans i de andra försöken på grund av att det är andra formuleringar med sänkt biotillgänglighet.

Resultat från de nya studierna väntas under första kvartalet och bolaget kan då lämna in en ansökan i andra kvartalet om allt går vägen.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER