Bildkälla: Stockfoto

Tyskar ratar Astra Zenecas vaccin - hundratusentals doser i överskott

Tyskarna föredrar coronavaccinet som utvecklats av Pfizer och Biontech och hundratusentals doser av Astra Zenecas vaccin finns nu i överskott. Många människor, däribland hälsoarbetare, hoppar över inbokade tider eller vägrar att anmäla sig till vaccineringar med Astra Zenecas vaccin. Det rapporterar New York Times.

Orsaken är att de ser Astra Zenecas vaccin som mindre verksamt än Pfizers och Biontechs vaccin. Detta har lett till att enbart drygt 270 000 av de första 1,45 miljoner doserna har administrerats två veckor efter leverans.

Tysklands förbundspresident Frank-Walter Steinmeier betonade under torsdagen att tre vaccin som används i Tyskland godkänts av europeiska läkemedelsmyndigheten och var pålitliga.

"Jag personligen har liten sympati för oviljan att använda ett eller ett annat vaccin. Detta är ett problem i första världen, speciellt för dem som fortfarande väntar på sin första vaccination och ännu mer för människor i länder som kanske inte ens har utsikten att få en första vaccination i år", sade han.

Pfizer och Biontechs vaccin har nått en effektivitet på 95 procent i kliniska studier medan Astra Zenecas pendlar mellan 60-90 procent beroende på faktorer såsom dosintervall.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER