Bildkälla: Stockfoto

SAS ansöker om chapter 11-förfarande i USA

Flygbolaget SAS och vissa av dess dotterbolag har lämnat in en frivillig ansökan om att inleda ett chapter 11-förfarande i USA, en rättsprocess för finansiell rekonstruktion som genomförs under tillsyn av amerikansk federal domstol. Det framgår av ett pressmeddelande.

SAS verksamhet uppges inte påverkas av just chapter 11-ansökan. Verksamheten påverkas dock av nuvarande strejk.

SAS är i diskussioner med flertal potentiella långivare avseende ytterligare DIP-finansiering om uppemot 700 miljoner dollar för att stödja bolaget under domstolsprocessen. DIP-finansiering är en speciell typ av bryggfinansiering för bolag som genomgår rekonstruktion enligt chapter 11.

SAS uppger vidare att syftet med chapter 11-ansökan är att påskynda bolagets omvandling
genom att implementera viktiga delar av SAS-forward. Åtgärderna är i linje med kommunikationen den 31 maj om att bolaget kan använda ett eller flera rekonstruktionsförfaranden.

SAS förväntar sig att domstolsprocessen i USA slutförs inom 9-12 månader. Ansökningarna lämnades in till den amerikanska konkursdomstolen för New Yorks södra distrikt i USA.

"Vi har arbetat nära tillsammans med SAS ledningsgrupp för att ta SAS FORWARD framåt. Som en del av den processen har SAS även förberett sig för alternativet att använda ett rekonstruktionsförfarande i domstol för att åtgärda Bolagets finansiella situation. Den pågående strejken innebär betydande utmaningar för våra möjligheter att lyckas med vår transformation", säger styrelseordförande Carsten Dilling.

SAS hade likvida medel på 7,8 miljarder kronor per den 30 juni 2022.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER