Bildkälla: Stockfoto

Iran och USA nära att återuppliva kärnvapenavtal - men hinder kvarstår

Förhandlingarna mellan Iran och USA om att återuppliva kärnkraftsavtalet från 2015 är nära att slutföras, sade EUs seniora förhandlare vid möten på söndagskvällen. Emellertid är det oklart huruvida Teheran kommer att acceptera det slutgiltiga avtalet, skriver Wall Street Journal.

Mötessamordnaren Enrique Mora kommenterar att förhandlingarna går framåt och att han förväntar sig att avsluta förhandlingen snart.

Kontroversen om Irans nukleära program kretsar i synnerhet kring Irans förbiseende att deklarera känslig anriknings- och upparbetningsteknik till Internationella atomenergiorganet (IAEA). Anrikning kan användas för att producera uran antingen för reaktorbränsle eller, till högre anrikningsnivå, för kärnvapen. Det råder misstankar om att kärnkraftsprogrammet varit eller är en täckmantel för Iran att kunna forska om kärnvapen.

Efter att IAEA:s styrelse rapporterat Irans brott mot avtalet om säkerhetskontroll till FN:s säkerhetsråd, krävde rådet att Iran avbryter sin nukleära anrikningsverksamhet. Irans tidigare president Mahmoud Ahmadinejad hävdar dock att sanktionerna är olagliga och att de införts av "arroganta makter".

Det slutliga dokumentet skulle behöva godkännas av Iran, USA och de andra deltagarna i samtalen, Ryssland, Kina, Frankrike, Storbritannien och Tyskland. De franska, brittiska och tyska förhandlarna är för närvarande inte i Wien.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER