Bildkälla: Stockfoto

Philip Morris strategi är inte beroende av ett förvärv av Swedish Match - vd

Tobaksjätten Philip Morris strategi håller även utan ett förvärv av Swedish Match. Det sade bolagets vd Jacek Olczak i en intervju med Bloomberg News på fredagen.

"Vissa personer ser detta som det enda alternativet. Swedish Match har en strategisk betydelse för oss, men min strategi är inte beroende av Swedish Match", uppgav tobakschefen.

Affären är en del av Philip Morris plan att bli ett företag som till största delen är rökfritt år 2025. Huvuddelen av Swedish Match produkter är rökfria, som tuggtobak och portionssnus. Om
affären går igenom skulle Philip Morris också få ett amerikanskt distributionsnätverk för att lansera sin Iqos-produkt för uppvärmd tobak.

Jacek Olczak är under press att öka sitt erbjudande eftersom hedgefonderna tagit positioner i Swedish Match. Han sade att han inte har uteslutit ett högre bud eller att minska acceptansen av affären som ligger på 90 procent. Bloomberg rapporterade tidigare denna månad att bolaget överväger en lägre acceptnivå för att öka chansen att affären går igenom.

Sedan budet lades i maj har räntorna stigit vilket ökar finansieringskostnaden för Philip Morris. Men å andra sidan har den svenska kronan tappat cirka 11 procent mot dollar, vilket gör att budet i dollartermer är lägre. Budet värderas i dag till 14 miljarder dollar mot 16 miljarder i maj.

Budet på Swedish Match ligger på 106 kronor per aktie men på marknaden har aktien handlats över denna nivå under de senaste månaderna med 110,50 kronor som högsta notering. I dag sjunker aktien 0,1 procent till 109,20 kronor.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER