Bildkälla: Stockfoto

Hella ökade omsättningen i första kvartalet - bekräftar prognoser

Tyska fordonsunderleverantören Hella, som är stora på lampor och som har ett samarbete med svenska Gapwaves, ökade omsättningen och resultatet i det första kvartalet i räkenskapsåret.

Omsättningen ökade med 21,6 procent till 1 792 miljoner euro (1 473). Justerat för valuta var ökningen 16,3 procent. Väntat var 1,72 miljarder euro, enligt Bloombergs sammanställning.

Justerat rörelseresultat var 91 miljoner euro (91). Den justerad rörelsemarginalen var 5,1 procent (6,2). Rörelseresultatet var 75 miljoner euro (79), vilket gav en marginal om 4,2 procent (5,4).

Samtliga affärsområden växte under det första kvartalet. Belysning gynnades av en bra utveckling i Kina samt de amerikanska världsdelarna.

"Vi har inlett det nya räkenskapsåret mycket starkt med en tvåsiffrig försäljningstillväxt, främst tack vare den höga efterfrågan på våra belysnings- och elektronikprodukter. Samtidigt har vi fortsatt att fylla våra orderböcker", säger Hellas vd Michel Favre.

"Dessutom ger våra åtgärder för att gradvis öka lönsamheten effekt. Till exempel kunde vi redan i viss utsträckning dämpa inflationens effekter genom att i högre grad föra vidare prisökningar samt genom kontinuerlig kostnadsstyrning, och vi förbättrade vår justerade ebit-marginal med 2,6 procentenheter jämfört med föregående fjärde kvartal", fortsätter han.

Hella bekräftar sina utsikter för helåret. Det tyska bolaget spår en återhämtning för den globala fordonsindustrin. Prognoserna bygger på en global fordonsproduktion om 80-84 miljoner fordon. Det är 4-8 miljoner fler än i fjol.

För helåret spår bolaget en rörelsemarginal, justerad, om 5,5-7 procent och en omsättning om 7,1-7,6 miljarder euro.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER