Bildkälla: Stockfoto

Merck försöker förlänga Keytruda-patent med ny formulering

Läkemedelsjätten Merck & Co hoppas kunna förlänga patentet på sitt mångsidiga flaggskeppsläkemedel Keytruda genom en subkutan formulering av den intravenösa behandlingen, något som varit känt sedan tidigare.

I en intervju med Reuters uppger nu bolagets medicinska chef Eliav Barr att han tror att den nya formuleringen kommer att göra den intravenösa formuleringen obsolet för de flesta patienter.

En subkutan injektion, som är smidigare i många aspekter, innebär att läkemedlet administreras i underhudsfettet istället för direkt in till blodet. Bolaget bedriver nu studier med den nya formuleringen

Keytruda, vars huvudpatent löper ut 2028, används mot en mängd olika cancersorter och läkemedlet sålde för drygt 17 miljarder dollar i fjol. Den nya formuleringen skulle kunna förlänga patentskyddet till 2040, enligt organisationen Medicines, Access & Knowledge (I-MAK).

Läkemedelspatent har en garanterad exklusivitetstid i 20 år enligt amerikansk lag, men ibland kan företagen lägga till ytterligare patent som förlänger ensamrätten.

Merck är känt som MSD utanför USA och Kanada.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER