Bildkälla: Stockfoto

Bergman & Bevings organiska tillväxt skulle kunna ta fart om ett år - vd

I morse släppte Bergman & Beving en rapport som föll marknaden i smaken och i skrivande stund handlas aktien upp drygt 4 procent. På årsbasis växte omsättningen 6,5 procent till 1 239 miljoner kronor medan rörelseresultatet ökade 21 procent till 91 miljoner kronor. Organiskt minskade intäkterna med 3 procent.

I en intervju med Finwire gav vd Magnus Söderlind lite mer färg på de svarta siffrorna.

"Vår fina resultatresa fortsätter och vi har nu tolv kvartal i rad med ökade vinster. Vi följer vår plan att uppnå ett rörelseresultat på 500 miljoner kronor under räkenskapsåret 2025/26", kommenterar Söderlind.

Vidare poängterar Söderlind att tillväxten sker på bred front då majoriteten av gruppens 21 bolag ökade vinsten under kvartalet. Tillväxttakten under kvartalet var högre än för helåret i genomsnitt och således pekar trenden fortfarande uppåt. Expansionen beror inte på underliggande marknadskrafter utan är bolagens förtjänst.

"Det är inte så att tillväxten drivs av en underliggande växande marknad, utan det är gnetande i de bolagen vi äger kan man säga", belyser den verkställande direktören.

Sedan Söderlind tillträdde vd-rollen för snart två år sedan har bolaget prioriterat vinsttillväxt före volymaffärer. En naturlig konsekvens blir en lägre organisk tillväxt till förmån för resultat och rörelsemarginal.

"Det är inte helt uteslutet att den organiska försäljningstillväxten kan fortsätta ned. Vi är inte riktigt igenom den här processen än, men vid något tillfälle har vi kommit igenom och då ser vi snarare att den organiska tillväxten kommer att öka", säger han.

Om konjunkturläget är som idag kan processen vara färdig om ett år, spår Söderlind.

Berman & Beving har funnits sedan 1906 och om man inkluderar bolag som knoppats av under åren uppgår börsvärdet till 100 miljarder kronor enligt Söderlind. Senaste avknoppningen var 2017 när Momentum fick stå på egna ben. I närtid är det dock inte aktuellt att spinna av något, avslutar Söderlind.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER