Bildkälla: Stockfoto

Likviditetsproblem kan följa i spåren av höjt skuldtak varnar Swedbank

De amerikanska politikerna har enats om en höjning av USA:s skuldtak, vilket har gjort att marknaden tillfälligt kan andas ut, men högst tillfälligt. Den nya situationen gör att statskassan kommer att behöva fyllas på vilket kan ge en minskad likviditet och brist på dollar. Det skriver Swedbanks aktiestrateg, respektive investeringsstrateg Robert Oldstrand och Daniel Grythberg i Aktiellt.

Det amerikanska finansdepartementet kommer att behöva emittera obligationer för upp till 1 000 miljarder dollar de kommande månaderna, varav upp till 170 miljarder redan under måndagen.

- Någon kommer behöva köpa dessa och risken i marknaden ligger indirekt i vem som står som köpare. Blir det penningmarknadsrelaterade aktörer är sannolikt effekterna begränsade, men används reserver från bankernas insatta medel riskerar detta att sätta fortsatt press på en redan stressad sektor, skriver Oldstrand och Grythberg och tillägger:

- Då kan vi få en situation med försämrad likviditet i det finansiella systemet, samtidigt som Fed redan genomför planerade åtstramningar. Effekterna och oron kring det amerikanska skuldtaket är således inte utspelat till fullo.

Marknaden skiftar nu annars fokus till Fed:s räntebesked den 14 juni, som föregås av konsumentprisindex en dag tidigare. Sannolikheten för en räntehöjning har nu fallit till omkring 30 procent, men har stigit några punkter efter fredagens sysselsättningsstatistik, enligt Aktiellt.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER