Bildkälla: Stockfoto

Danske Bank spikar finansiella mål för 2026

Danske Bank har spikat en ny strategiplan, Forward ´28, som innehåller finansiella mål för 2026.

Avkastningen på eget kapital skall vara 13 procent med en CET1-kvot på över 16 procent. K/I-talet skall vara runt 45 procent. Totalt 40-60 procent av nettoresultatet skall delas ut till aktieägarna, vilket är en upprepning. För perioden 2023-2026 ser banken ett totalt utdelningsutrymme om minst 50 miljarder danska kronor.

Banken återupptar även utdelningar och det kommer att bli en utdelning i den övre delen av intervallet för det första halvåret.

Danske Bank kommer också att öka investeringarna med 3-4 miljarder danska kronor, vilket innebär investeringar i bland annat digitala plattformar.

Den danska storbanken har gjort flera förändringar de senaste åren som syftat till minskad risk och stärkt organisation. Parallellt har detta gett ett starkt resultat och banken bedömer att man kommer att slå sina finansiella mål som satts för 2023.

Den nya strategin innebär att banken skall fortsätta att stärka sig i Norden. Banken tänker stärka sig såväl inom retail som inom private banking i de nordiska länderna. Norge kommer dock att lämnas helt och hållet inom privatkundsområdet.

I Danmark skall man befästa sin position som "den självklara banken i alla kundsegment". I Finland vill man behålla sin position och fokusera på kunder "med avancerade behov i främst stadsområden". I Sverige vill Danske Bank bli starkast inom segmentet för företag och kunder med avancerade behov. Man vill bli främst inom dessa segmenten inom retail- och private banking.

I Norge avser Danske Bank lämna marknaden för privatkunder.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER