Bildkälla: Stockfoto

ECB-ledamot ser räntorna förbli oförändrade i flera kvartal

ECB-ledamoten François Villeroy de Galhau anser att de europeiska räntorna har nått en platå där de kommer att förbli oförändrade under de kommande kvartalen. Det framgår av ett tal, rapporterar Reuters.

"Det finns inte bara toppar och dalar: det finns också platåer, där du kan uppleva effekterna av höjden och njuta av utsikten. Det är vad vi förmodligen kommer att göra under åtminstone de kommande mötena och de kommande kvartalen", sade han till Society of Professional Economists i London.

Villeroys uttalande kan ses mot bakgrund av att ECB vid senaste mötet valde att hålla styrräntan oförändrad efter en serie av tio raka höjningar. Det har fått marknaden att flytta sitt fokus till när ECB kommer att börja sänka räntan.

Under talet sade Villeroy också att det kan bli nödvändigt att avsluta obligationsköpen i det 1,7 biljoner euro stora PEPP-programmet tidigare än planerat i slutet av 2024. Han kommenterade även den övergripande ekonomin och sade att det är mer troligt med en mjuklandning för euroområdet än en recession.

Villeroy är centralbankschef i Frankrike.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER