Bildkälla: Stockfoto

Elkem når avtal med norskt renskötseldistrikt om gruvexpansion

Norska industrikoncernen Elkem har nått en överenskommelse med renskötseldistrikt 7 (Rákkonjárga) vilket gör det möjligt att expandera gruvdriften i Tana, Norge. Det framgår av ett pressmeddelande.

Tana är en av världens största kvartsitgruvor och en viktig källa för råmaterial för den gröna omställningen. Expansionen av gruvan möjliggör en framtida ökning av Elkems reserver med cirka 15 år, skriver bolaget.

Elkem har skött gruvdriften i Tana sedan 1983. Det sysselsätter idag runt 50 personer som möjliggör en årlig produktionskapacitet på cirka 1 miljon ton kvartsit per år.

"Vi är glada över att ha nått en överenskommelse med Rákkonjárga. Genom denna överenskommelse visar vi att det är möjligt att utveckla den hållbara produktionen av avancerade material för den gröna omställningen, genom överenskommelser med andra intressenter", säger Elkems vd Helge Aasen.

Rákkonjárga har i sin tur upplevt förhandlingarna med Elkem som "mycket krävande".

"Vi ger bort delar av vårt område som vi helst skulle vilja behålla. Denna överenskommelse visar att vi är villiga att göra kompromisser när det är möjligt, men att detta alltid är påfrestande. Det kommer också att finnas fall där vi inte kan acceptera en överenskommelse för att skydda vår renskötselverksamhet för framtiden", säger chefen för Rákkonjárga, Magne Andersen.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER