Bildkälla: Stockfoto

Fortsatt uppgång på Stockholmsbörsen, OMXS30-index steg 1,2 procent

Stockholmsbörsen klättrade vidare uppåt på måndagen inför en spännande vecka med tunga centralbanksbesked från Federal Reserve och ECB men också viktiga inflationstal från bland andra USA. Stockholm hade en klart starkare utveckling än de ledande Europabörserna. Indextunga banker tillhörde dagens vinnare i Stockholm.

Vid stängning var OMXS30-indexet upp 1,16 procent till 2 339,78.

Bland de ledande aktierna, som ingår i OMXS30-index, steg Nibe 3,4 procent medan ABB var upp 3,3 procent. Sämst utveckling hade Getinge med minus 3,1 procent medan Electrolux noterades ned 1,5 procent.

Försvarsbolaget Saab har fått en order från amerikanska marinen för leverans av den fjärrstyrda undervattensfarkosten Double Eagle till Kuwait Naval Force. Double Eagle används av flottor världen över för minröjningsuppdrag. Saabs aktie var ner 0,6 procent.

Corem har slutfört två av fyra kommunicerade fastighetsförsäljningar från i oktober. De inbringar 5,1 miljarder kronor. Avsiktsavtalen var på drygt 12 miljarder. De två avsiktsaffärer som inte har lett till avtal har avslutats. B-aktien sjönk 6,5 procent.

Oljebolaget Maha Energy hade en genomsnittlig produktion på 2 055 fat oljeekvivalenter per dag i november. Det kan jämföras med 2 216 fat per dag i oktober. Aktien steg 0,3 procent.

Läkemedelsbolaget Calliditas har erhållit ett så kallat Notice of Allowance" från det amerikanska patentverket USPTO med titeln "Nya farmaceutiska kompositioner." Detta "Notice of Allowance" förväntas resultera i beviljandet av ett amerikanskt patent när samtliga administrativa processer har slutförts. Aktien steg 3,8 procent.

Vice riksbankschef Aino Bunge säger att inflationen är på väg nedåt. ”Penningpolitiken fungerar och inflationen är på väg ner. Men det är för tidigt att säga att vi är klara med inflationsbekämpningen. Det finns fortsatt risk för bakslag och en svag krona är en del av detta.”

På rekommendationsfronten inledde Goldman Sachs bevakning på Bioarctic med köp. Aktien steg 5,7 procent.

Citigroup höjde ABB till köp från neutral. Aktien ökade 3,3 procent.

Dagens Industri rekommenderade köp i Nibe. Aktien steg 3,4 procent.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER