Bildkälla: Stockfoto

Jätteorder lyfte Saab på vikande Stockholmsbörs, OMXS30-index sjönk 0,3 procent

Stockholmsbörsen vände nedåt på måndagen. Nedgången kommer efter 13 raka uppgångsdagar för OMXS30-indexet. Nyhetsflödet var relativt tunt under dagen men en jätteorder fick Saab att lyfta till nytt kursrekord.

Vid stängningen var OMXS30-indexet ned 0,25 procent till 2 455,36. Aktier för cirka 14,9 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen.

Bäst utveckling bland börsens större industrisektorer hade energi med en uppgång på 0,8 procent. I andra vågskålen låg sällanköpsvaror i botten med minus 1,7 procent.

Bland de ledande aktierna, som ingår i OMXS30-index, steg Alfa Laval och Autoliv med 1,0 procent vardera. Sämst utveckling hade SBB B med minus 7,2 procent medan Kinnevik noterades ned 4,1 procent.

Försvarsbolaget Saab rusade 4,1 procent på beskedet att bolaget har tecknat ett jättekontrakt med det polska försvarsdepartementets upphandlingsmyndighet gällande leverans av granatgeväret Carl-Gustaf M4, ammunition och träningsutrustning. Ordervärdet uppgår till 12,9 miljarder kronor och kontraktsperioden är 2024-2027.

Investmentbolaget Kinnevik meddelade att de leder en finansieringsrunda i Mews och har investerat 41 miljoner dollar i bolaget. Finansrundan var på totalt 110 miljoner. Mews utvecklar en digital plattform för hotellverksamheter. Aktien sjönk 4,1 procent.

Klädbolaget H&M var ner 2 procent. Bolaget har genomfört och slutfört sitt återköpsprogram på 3 miljarder kronor. Bolaget har mellan den 27 september 2023 till 1 mars 2024 återköpt totalt 19,14 miljoner aktier till ett genomsnittspris på 156,68 kronor per aktie.

Sectra sjönk 0,7 procent. Medicinteknikbolaget har tecknat ett kontrakt i USA med en vårdgivare i regionen "Midwest" i USA som kommer att använda dess helhetslösning för medicinsk bildhantering. Kontraktets ordervärde uppgår till 15,7 miljoner dollar.

Indexberäknaren Qontigo genomför förändringar i Stoxx Europe 600 Index som träder i kraft den 18 mars. När det gäller svenska aktier inkluderas Hemnet, medan Billerud och Embracer åker ut. Hemnets aktie var upp 1,1 procent, Billerud ner 2,3 procent och Embracer sjönk 10,2 procent.

It-konsultbolaget Solidx och Time People Group, TPG, har tecknat en avsiktsförklaring om samgående. Fusionen är planerad att ske genom att aktieägarna i TPG kommer att erhålla 4,4 aktier i Solidx för varje aktie i TPG som fusionvederlag. Efter transaktionen kommer Solidx att äga cirka 53 procent av aktierna i "Nya Solidx", och TPG:s aktieägare resterande 47 procent. TPG steg 10,7 procent medan Solidx sjönk 7 procent.

På analysfronten inledde SEB bevakning på Camurus med köp. Aktien ökade 3,6 procent.

Arctic höjder Castellum till köp (behåll). Aktien sjönk 1,7 procent.

Kepler Cheuvreux höjde rekommendationen på Cibus till behåll från minska. Aktien steg 2,4 procent.

Dagens industri gav köpråd för Elanders. Aktien ökade 9,6 procent.
.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER