Bildkälla: Stockfoto

Strategisk översyn är oftast en varningssignal - Di

Dagens industri skriver att när ett bolag aviserar en strategisk översyn bör man oftast se det som en tydlig varningssignal.

Tidningen konstaterar detta efter att ha tittat på samtliga strategiska översyner som påbörjats av bolag på huvudlistan efter halvårsskiftet 2022. Utfallet visar att åtta av tio avslutade strategiska översyn har slutat med en negativ utveckling för aktierna.

Samtidigt är sex av sju pågående översyner fortfarande på plus. Men detta beror enligt Di på flera faktorer än bara åtgärder från bolaget.

“Föga förvånande korrelerar kursutvecklingen under perioderna med börsens utveckling i stort, och det går inte heller nödvändigtvis att härleda aktiekursutvecklingen specifikt till genomförd strategisk översyn”, skriver tidningen.

Di noterar också att många av de största förlorarna under översynen har varit de som under de föregående verksamhetsåren bedrivit många förvärv.

“Möjligtvis är det så att bolaget under sin förvärvshysteri försatt sig i en situation där omvärldsfaktorer på vägen upp lyfte bolaget men de senaste åren i stället agerat sänke, och att man med den strategiska översynen försöker återta kontrollen över sitt öde”, skriver Di.

De bolag som haft sämsta kursutvecklingen är Viaplay (-97 procent), Catena Media (-66 procent) och SBB med -65 procent. Bäst har varit Kindred som är upp 11 procent sedan man drog igång sin översyn. Värt att påpeka är dock att kursen fått ett lyft från ett uppköpsbud i januari 2024, vilket samtidigt var ett av målen med översynen.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER