Bildkälla: Stockfoto

Karnell vill till börsen för att fortsätta köpa nischade bolag

Karnell vill bli nästa bolag som går in på Stockholmsbörsen huvudlista. Erbjudandet i samband med nyintroduktionen är på 250 miljoner kronor som ska användas till att utöka portföljen med fler nischade bolag.

Karnell, en ägare av industriteknikbolag, siktar på att börsnoteras den 22 mars. Förra veckan kom bolaget med notisen om att de ska till Stockholmsbörsens huvudlista och att de i samma veva vill plocka in 250 miljoner kronor, före emissionskostnader.

I en intervju med Finwire lyfter vd Petter Moldenius fram att det är nischen som är en av Karnells specialiteter och att de är selektiva i vilka bolag de väljer ut. Det kan exempelvis röra sig om bolag liknande finska KL Mechanics som arbetar med finmekanik.

“Det vi tycker är intressant är dem som har hittat riktiga nischer inom produktion, alltså att man har en stark kompetens inom ett smalt område inom produktion”, säger Moldenius.

Karnell söker även efter produktägande bolag som sitter på någon form av intellectual property som patent eller mönsterskydd. Även här används ett smalt fokus i och med att Karnell letar efter produkter som kostar från några tusen kronor ända upp till 500 000 kronor.

“Vi letar efter bolag som har en tydlig nischposition i sin marknad och produkter som ger oss visibilitet i produktionen och för att möta kundernas efterfrågan”, sammanfattar Moldenius.

Enligt Moldenius är det just det smala fokuset som skiljer Karnell från dess noterade konkurrenter.

Moldenius säger att de vill vara en långsiktig ägare i bolagen de köper. Fokus är inställt på företag med en omsättning på 50-350 miljoner kronor. Efter att ett köp ägt rum blir Karnells jobb att addera värde till bolaget, vilket kan ske genom att hjälpa till med strategi eller investeringsbeslut.

I nuläget består portföljen av 12 bolag vilka befinner sig i Norden och i Storbritannien. Med kapitalet från noteringen vill de fortsätta köpa nischade bolag med starka marknadspositioner inom och utanför Norden.

“Norden är vårt fokus”, säger Moldenius och tillägger att de även letar bolag i Storbritannien efter att ha gjort sitt första köp i regionen vid slutet av förra året

Ingen av de befintliga ägarna kommer att sälja i emissionen.

Karnell vill gå in på Stockholmsbörsen under det första kvartalet i år. På frågan varför de vill notera sig säger Moldenius att de ser börsen som den bästa långsiktiga plattformen för ägande som även ger en bra transparens in i verksamheten.

IPO-marknaden har varit sval den senaste tiden. Innan Karnell var Rusta det sista bolaget att notera sig på Stockholmsbörsens huvudlista. Men en svag marknad är inget som verkar skrämma Moldenius, som istället pekar mot att Karnell förra året gjort en pre-IPO där de tog in nytt kapital samt fick institutionella ägare.

“Vi är här för långsiktighet, vi vill fortsätta expansionen och för det behöver vi mer pengar”.

I onsdags kom bolaget med sitt prospekt som innehöll uppgifter om teckningskursen. Teckningskursen kommer att hamna i intervallet 26-30 kronor, vilket motsvarar en pre-money värdering om 1 108 till 1 278 miljoner kronor. Den exakta teckningskursen väntas offentliggöras den 21 mars. Första handelsdag på börsen väntas bli den 22 mars.

Under 2023 hade Karnell en nettoomsättning proforma om 1 307,2 miljoner kronor och ett ebita-resultat proforma om 183,4 miljoner kronor. Ebita-marginalen låg på 14 procent.

Bolaget har finansiella mål om en genomsnittlig årlig ebita-tillväxt om 15 procent över en konjunkturcykel vilken ska uppnås organiskt samt genom förvärv. På medellång sikt vill de dela ut mellan 20 och 30 procent av sitt årsresultat. På kort sikt om 0-3 år kommer vinsten återinvesteras i verksamheten för att förvärva fler bolag.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER