Bildkälla: Stockfoto

EU bötfäller Mondelez med 337,5 miljoner euro

EU-kommissionen bötfäller livsmedelsjätten Mondelez med 337,5 miljoner euro, motsvarande cirka 3,9 miljarder kronor, för att ha förhindrat gränsöverskridande försäljning av choklad, kex och kaffe. Mondelez äger bland annat Marabou och Oreo.

EU-kommissionen menar att bolaget har förbjudit grossister att sälja vidare deras produkter i andra länder inom EU, något som gör att priser kan hållas högre.

"Att handla över gränserna i medlemsstaterna i den inre marknaden kan sänka priserna och öka tillgängligheten av produkter för konsumenterna, särskilt viktigt i tider av hög inflation", säger EU:s konkurrenschef Margrethe Vestager i ett uttalande.

Mondelez har motarbetat den så kallade parallellhandeln, som innebär att återförsäljare av varumärkesprodukter kan köpa in sina varor där de är som billigast och sälja dem i en annan del av EU:s inre marknad.

Bolaget har dessutom missbrukat sin dominerande ställning mellan 2015 och 2019 genom att vägra att leverera varor till en handlare i Tyskland som skulle sälja dem vidare i andra EU-länder. Mondelez har även stoppat importen av choklad från Nederländerna till Belgien, där priserna är högre.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER