Bildkälla: Rambleon / Shutterstock.com

Nobelpristagare varnar för 'inflationsbomb' om Trump vinner presidentvalet - Axios

Inte mindre än 16 ekonomer som har fått ekonomipriset till Alfred Nobels minne ger sig in i den amerikanska valkampanjen med en skarp varning: Om Trump vinner valet i november och han sätter sina planer i verket skulle det "få igång inflationen igen och orsaka bestående skada för den globala ekonomin". Det har gruppen tillsammans skrivit i ett brev till Axios.

Varningen kommer inför torsdagskvällens presidentdebatt, som väntas ha ekonomin i fokus.

Ekonomerna lyfter fram att de har olika åsikter om detaljerna i ekonomisk politik men är rörande överens på en punkt: Inflationen skulle vara värre under Trumps styre än med Biden som president.

Donald Trump har bland annat gått ut med planer på att införa nya tullar med 10 procent på alla import, och minst 60 procent tullar på kinesiska varor, skriver sajten.

För att förtydliga menar gruppen att det både skulle ha en negativ inverkan på USA:s ekonomiska ställning i världen och ha en destabiliserande effekt på USA:s inhemska ekonomi.

"Många amerikaner är oroade över inflationen, som har fallit anmärkningsvärt snabbt. Det finns med rätta en oro för att Donald Trump kommer att sätta igång denna inflation igen, med sina finanspolitiskt oansvariga budgetar", skriver de tillsammans, enligt Axios.

Skrivelsen har samordnats av Joseph Stiglitz som vann Nobelpriset i ekonomi 2001.
ANNONSER