Bildkälla: Stockfoto

Flera lithiumgruvor på gång i Europa för att minska beroendet från Kina

Flera lithiumgruvor kommer att se dagens ljus i Europa under de kommande åren vilket skulle öka självförsörjningen och minska beroendet från Kina, skriver Wall Street Journal.

Nästan allt litium som Europa använder, 97 procent, importeras från Kina. Detta är problematiskt i förhållande till EU:s mål att producera minst 10 procent av sin årliga litiumförbrukning till 2030, enligt en lag om kritiska råvaror som trädde i kraft i maj.

"Vi är helt beroende av Kina", sa EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen tidigare i år.

För att minska beroendet av Kina planerar EU att öppna flera nya litiumgruvor runtom i Europa. Litium är avgörande för energiomställningen, särskilt för batterier till elbilar.

De senaste åren har litiumpriserna sjunkit med 88 procent, vilket gör det svårt för Europa att konkurrera med kinesisk produktion. Kinas dominans på marknaden beror på billigare arbetskraft, energi och statligt stöd, skriver affärstidningen.

"Låga priser tillåter Kina att behålla den ledande positionen på marknaden och behålla viss priskontroll över, inte bara litium, utan över hela linjen med nickel och andra metaller", säger Steve Schoffstall på Sprott.

Efterfrågan på elbilar i Europa förväntas tredubblas de kommande tio åren, enligt råvaruanalysföretaget Fastmarkets. William Adams, analytiker på Fastmarkets, menar att det blir en utmaning för Europa att konkurrera med Kina till liknande kostnader.

Savannah Resources, som driver en av Europas största litiumfyndigheter, planerar att starta produktionen 2026, med ambitionen att förse en miljon elbilar per år med batterier. Flera andra projekt förväntas starta före 2034, vilket kan ge Europa en årlig produktion på 58 000 ton litiumkarbonat, konstaterar Wall Street Journal.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER