Bildkälla: Stockfoto

Risk Intelligence räknar med att få en first mover-advantage med produkten Land Risk

Risk Intelligence räknar med att få en first mover-advantage med produkten Land Risk

Noteringsaktuella Risk Intelligence räknar med att få en first mover-advantage med produkten Land Risk och att bolaget ska gå plus 2020. Det säger vd och grundare Hans Tino Hansen vid en investerarträff i Stockholm på måndagen arrangerad av Sedermera Fondkommission.

Riskanalysbolaget grundades 2001 och är aktuella med en börsnotering på Spotlight Stock Market. Huvudsyftet med noteringen är enligt bolaget att finansiera planerad tillväxt. Historiskt har man huvudsakligen finansierat verksamheten med kassaflödet.

Bolaget har en ny produkt med en webbaserad lösning under utveckling vid namn Land Risk. Med Land Risk får marknaden en helhetslösning och vd:n, som äger cirka 51 procent av bolaget, bedömer att utvecklingen i branschen är på väg åt det hållet. Hansen pekar på att den samlade marknaden för produkterna Ma Risk, Port Risk och Land Risk uppgår till tre till fem miljarder danska kronor, jämfört med 200 till 300 miljoner danska kronor för enbart MaRisk och PortRisk.

Den globala marknaden beräknas vara betydligt större: "Marknadsvärdet för sjötransport är 427 miljarder dollar medan för landtransport uppgår marknaden till nästan två biljoner dollar", säger vd:n.

Betaversionen av Land Risk utvecklas tillsammans med kunder och under 2019 ska produkten gå ut till marknaden.

Hans Tino Hansen nämner även konkurrensen: "Det är få som är på vatten och det är väldigt många som är på land. Men det är ingen som har en helhetslösning för allt. Därför räknar vi med att vi får en first mover-advantage på det här. De många konkurrenterna tyder även på att det är en lukrativ marknad".

Angående bolagets ambitiösa målsättningar säger vd:n: "Vår målsättning är att nå en omsättning på 100 till 400 miljoner danska kronor inom fem till tio år. EBITDA-marginalen ska uppgå till 30 procent". Av presentationsmaterialet framgår det att det är aktuellt med förvärvsdriven tillväxt.

På frågan om varför bolaget tog in externt kapital i fjol svarar Hansen att man under 2017 började investera vilket ledde till ökade kostnader. Underskottet är primärt hänförligt till finansieringskostnader.

"Vår generella drift är kassaflödesneutral alternativt något positiv, och i stort sett alla pengar går till tillväxt. Vi räknar med att gå plus 2020", säger han.

Hansen nämner samarbetspartnern Pole Star, där planen är att partnern ska integrera samtliga bolagets produkter i sin produktportfölj. Vd:n bedömer att avtalet potentiellt kan generera 15 till 60 miljoner danska kronor i försäljning.

Hansen kommenterar även bolagets höga retention rate om 98 procent: "Vår abonnemangsform är på 12 månader och det finns inga möjlighet att få tillbaka pengarna under perioden. Vi har haft kunder som tecknat nytt avtal för 11:e gången och vi har en retention rate på 98 procent. Kan vi skapa samma sak på det landbaserade området kan vi bygga på det samtidigt som vi bibehåller relationen med existerande kunder".

Vd:n delger vidare att det tar lång tid att bygga en databas som har relativt unik data på det här fältet, samt att det tar lång tid att bygga upp relationer med kunder.

Beräknad första handelsdag är planerad till mitten av augusti och teckningstiden i nyemissionen, som ska tillföra 12,0 miljoner danska kronor, löper från 16 till 31 juli. Värderingen pre-money uppskattas till 35,9 miljoner danska kronor, motsvarande 49 miljoner svenska kronor.

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER