Bildkälla: Stockfoto

Synact Pharmas vd och forskningschef kommenterar studieresultaten

Forskningsbolaget Synact Pharma ledande läkemedelskandidat AP1189 är ett patientvänligt piller som behandlar inflammatoriska sjukdomar genom att hjälpa kroppen att lösa överdriven eller kronisk inflammation. I morse presenterade bolaget nya data från fas 2-studien BEGIN, som undersöker kandidatens effekt mot indikationen reumatoid artrit (RA). Finwire ringde upp bolagets vd Jeppe Øvlesen och forskningschef Thomas Jonassen kring studien och vad den innebär.

Øvlesen inleder med att kommentera resultaten.

"Detta är förmodligen det bästa resultatet som vi hade kunnat hoppas på och vi är alla mycket nöjda. Det här är andra gången som vi visar effektivitet för vår kandidat AP1189, efter att vi tidigare visar det i covid-studien. Detta placerar oss i en mycket bra position för att utveckla affärsverksamheten och låter oss även planera en fas 2b-studie."

På frågan om detta öppnar upp dörren ytterligare för potentiella partners svarar Synact Pharmachefen koncist.

"Ja, definitivt."

Vad gäller studien tonar forskningschefen Thomas Jonassen ned kring att statistisk signifikans inte uppnåddes för patienter som gick från hög till moderat sjukdomsaktivitet för 100 mg dos av AP1189, och menar att detta är något man inte bör oroa sig för i en fas 2b-studie.

"Syftet med denna studie var säkerhet, tolerabilitet och även effekt samt att undersöka ett nytt läkemedel för att behandla RA. En fas 2b-studie kommer givetvis att omfatta en större mängd patienter, cirka 240-300 patienter."

Angående de 7 patienter som exkluderades från utvärderingen på grund av protokollavvikelse så handlar det om patienter som i princip blivit mer sjuka och avbrutit studien, förklarar forskningschefen och adderar att de flesta av dessa ingick i placebogruppen och endast en ingick i 100mg-gruppen.

Marknaden för RA väntas överstiga 28 miljarder dollar för 2022, och Øvlesen kommenterar kring konkurrensen.

"Ganska många av de konkurrerande läkemedlen har problem med FDA, till exempel kandidaten Jaks. Vi kommer in med en mycket bra timing eftersom dessa kandidater verkligen har problem med sina säkerhetsprofiler."
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER