Bildkälla: Stockfoto

'Vi märker en word of mouth-effekt på marknaden' - Momentum Softwares vd

Noteringsaktuella SaaS-bolaget Momentum Software, som utvecklar och säljer mjukvarulösningar till fastighetsbranschen, avser att ta in 100 miljoner kronor i samband med noteringen för att fortsätta sin tillväxt genom förvärv. Bolaget har funnits sedan 1993 men verksamhet tog först fart 2016/2017 när bolaget lanserade sin nya plattform vilken var, och fortfarande är, nytt i segmentet man verkar i. Det förklarar bolagets vd Richard Durlow i en intervju med Finwire.

Momentum-chefen inleder med att beskriva bakgrunden till bolaget.

”Vi kände att de produkter som fanns på marknaden tidigare, inklusive vår egen, var för dåliga och byggde på gammal teknik. Vi byggde en ny produkt som vi lanserade till nya och befintliga kunder, vilket har varit riktigt lyckat. Vi har sedan dess haft en bra organisk tillväxt och stigande kundnöjdhet”, förklarar Durlow och fortsätter,

”Vi märker alltmer att vi får en "word of mouth"-effekt på marknaden där fastighetsägare pratar med sina branschkollegor om att välja vårt system.”

Bolaget har idag två plattformar, ett heltäckande fastighetssystem för förvaltning, uthyrning och Business Intelligence samt ett energiuppföljningssystem för insamling, bearbetning och analys av energidata. Det förstnämnda står för cirka 80 procent av verksamheten och de båda uppges bidra väl till tillväxten.

På frågan varför ingen utvecklat webb-baserade SaaS-lösningar för det här segmentet tidigare förklarar Durlow att det kräver väldigt stora investeringar.

”Att utveckla en helt ny sådan här plattform kräver stora investeringar. Jag brukar jämföra med bank- eller reseindustrin, där har man mycket stora system som både tar lång tid och är väldigt dyra att bygga om. Vi är de enda som byggt en SaaS-lösning för det här segmentet, så nu befinner vi oss i ett väldigt angenämt läge.”

Inom energiuppföljningssystemet har bolaget bland annat Castellum som kund.

”Castellum använder det här systemet för alla sina fastigheter i hela Sverige. Genom detta plockar de in all möjlig energidata från olika energileverantörer, direkt från mätare eller från manuell avläsning. Därefter kan de med hjälp av denna data göra besparingar och vidta åtgärder.”

Bolaget har nu ögonen öppna för tre typer av förvärv.

”Vi tittar egentligen på tre olika typer av förvärv. Det ena kan vara en typ av tilläggsprodukt till våra befintliga plattformar, det kan till exempel handla om att förvärva en aktör vars lösning vi idag integrerar. Det andra skulle kunna vara förvärv som möjliggör en ny vertikal för att bli ännu mer av en ”one stop shop”. Slutligen tittar vi även på förvärv som kan bidra med någon ny sorts teknologi som vi kan addera in i våra befintliga plattformar.”

Aktien börjar handlas på First North imorgon den 8 december.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER