Bildkälla: Stockfoto

2018 avslutades med ytterligare svaghetstecken för kinesiska ekonomin – industriföretagens vinster ned för andra månaden i rad

2018 avslutades med ytterligare svaghetstecken för kinesiska ekonomin – industriföretagens vinster ned för andra månaden i rad

Tillväxten för de kinesiska industriföretagens vinster avslutade 2018 med två raka nedgångsmånader.

Under helåret 2018 var tillväxten 10,3 procent, ned från 11,8 procent under årets elva första månader. Det kan jämföras med ökningstakten på 21 procent för helåret 2017.

Statistiken varslar enligt Reuters om ytterligare problem för Kinas stora tillverkningssektor som redan kämpar med en vikande orderingång, uppsägningar och fabriksstängningar sedan landets ekonomiska tillväxt har bromsat in till den svagaste nivån på nära tre decennium.

Enligt Kinas statistikbyrå tyngdes industriföretagens vinster i december av prissänkningar och en svag efterfrågan. På årsbasis sjönk vinsterna med 1,9 procent i december efter att ha backat med 1,8 procent månaden innan - vilket var den första minusmånaden på nära tre år.

Statistiken kan enligt nyhetsbyrån även skapa ytterligare tvivel kring hur effektiva den kinesiska regeringens åtgärder för att stödja finansieringen till privata företag är. Kina har bland annat utlovat att under 2019 öka investeringarna i infrastrukturprojekt och stödja konsumtionen i områden som fordonssektorn.

Landets statligt ägda industriföretag ökade vinsterna med 12,6 procent i 2018 från året innan, en inbromsning från tillväxttakten på 16,1 procent under perioden januari till november.

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER