Bildkälla: Stockfoto

2020 ser ut att bli ett bra år för Spotlight Group trots coronapandemin - Peter Gönczi

2020 ser ut att bli ett bra år för Spotlight Group trots coronapandemin, förmedlar dess vd Peter Gönczi i en intervju. Detta mot bakgrund av att bolaget godkändes under förra veckan för notering på sin egna börsplattform Spotlight Stock Market.

Företaget som grundades 1997 med en tydlig idé att göra det enklare för tillväxtbolag att vara noterade kommer genomföra ett aktieerbjudande som uppgår till cirka 10,6 miljoner kronor, fördelat på 478 870 aktier. Erbjudandet motsvarar cirka 9,3 procent av det totala antalet aktier i bolaget och medför ingen utspädning för befintliga aktieägare.

Aktiviteten har varit bra under våren, berättar bolagschefen. I Sverige har däremot antalet börsnoteringar inte varit lika bra under våren i ljuset av coronapandemin, vilket även varit fallet på Spotlight Stock Market. Peter Gönczi tillägger att det ofta blir ett uppdämt behov som kommer senare.

"Det såg vi exempelvis 2008. Det blev riktigt bra fart efter finanskrisen. Först blir det osäkerhet och alla stannar upp, såklart. Men behoven av att fortsätta växa och ta in kapital finns alltid i bakgrunden, och då måste det lösas på något sätt. Då ökar aktiviteten igen", förklarar bolagschefen.

Gönczi påpekar att varje börsnotering utgör ett intensivt arbete. Om det positiva problemet uppstår att det är mycket att göra, då får Spotlight se till att skaffa resurserna för att matcha efterfrågan.

"Det skiljer sig nog inte från något annat företag. Ibland är det tyvärr mindre att göra, och ibland är det mer att göra. Då får man jobba hårdare och använda mer resurser om det krävs."

Säsongsvariationer mildras av det faktum att cirka 40 procent av koncernens intäkter är återkommande, vilket ses som en bra bas för framtida tillväxt.

Koncernen har haft en årlig genomsnittlig tillväxt om cirka 10 procent de senaste fem åren, samtidigt som styrelsen ser betydande möjligheter för en fortsatt ökad tillväxt framgent.

Peter Gönczi ser positivt på marknaden för noteringar. Det finns egentligen inget tak vad avser antalet börsnoteringar eller transaktionsvolym. Det kommer självfallet variera från år till år, men den långsiktiga trenden är uppåt. Därför är bolagschefen övertygad om att Spotlight kommer uppnå sina långsiktiga finansiella mål. Målen innefattar en omsättningstillväxt samt rörelsemarginal på över 10 procent årligen, ihop med en utdelning motsvarande cirka 50 procent av nettoresultatet.

Bolaget har gjort större investeringar under de senaste åren, vilket omfattar bland annat byte av handelssystem, IT-plattform samt en större omprofilering. Det framgår av memorandumet att även över den period då dessa investeringar genomförts har koncernens underliggande lönsamhet varit god.

Dessa investeringar associeras med betydande potential att generera ytterligare tillväxt.

"Ett väldigt konkret exempel är bytet av handelssystemet. Det bytet ledde till att vi kunde börja erbjuda handel i danska kronor. Vi kommer kunna göra samma sak i exempelvis Norge och Finland om vi vill", säger Gönczi som tillägger att börsplattformen har flera bolag som handlas i danska kronor.

"Den typen av investeringar möjliggör att vi kan växa på sätt och ställen där det finns behov", förklarar vd:n.

En annan satsning är segmentet Spotlight Next, vilken lämpar sig för bolag som kommit lite längre men har fortsatta tillväxtambitioner. Denna satsning har möjliggjorts bland annat genom investeringar i varumärket.

Även om Spotlight Group kanske är mest känt för sin börsplattform, består koncernen av flera olika delar. Spotlight Group består i dagsläget av Spotlight Stock Market, den legala rådgivaren MCL och den finansiella rådgivaren Sedermera Fondkommission. Detta medan emissionsinstitutet Nordic Issuing och Sedermeras kommunikationsbyrå kommer brytas ut till fristående bolag.

På frågan om varför man väljer att bryta ut dessa två bolag svarar Peter Gönczi att man ser att de kan utvecklas särskilt väl frånskilt från Sedermera Fondkommission. Spotlight har redan noterat att nya typer av kunder tillkommit till emissionsinstitutet efter att den delen fått en ny profil under våren - kunder som annars kanske hade valt en konkurrerande tjänst.

"De kan ha en annan finansiell rådgivare än sitt emissionsinstitut, och vill inte blanda ihop dessa bollar. Men det går alldeles utmärkt att jobba med Nordic Issuing för att de är duktiga", förklarar Spotlight-chefen.

I likhet med emissionsinstitutet väntas ett ökat oberoende för kommunikationsbyrån vara gynnsamt.

Den första noteringsdagen för Spotlight är den 15 september. Anmälningsperioden pågår från och med idag till och med den 8 september.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER