Bildkälla: Stefan Abrahamsson, Co-Portfolio Manager; AuAg Silver Bullet fund, AuAg Precious Green fund.

Månadens tema: Starkt momentum i råvarusektorn!

Gästkrönika I förra månadens krönika var temat ”Skatter & Inflation” vilket visat sig vara ett fortsatt högaktuellt ämne. Det amerikanska konsumentprisindexet (CPI) som mäter en korg av varor såväl som energi och bostadsrelaterade kostnader uppvisade nämligen den högsta månatliga ökningstakten sedan september 2008. Förväntningarna för april månad låg på 0,2 procent, men ökningen visade sig i stället bli 0,8 procent. Detta är någonting som sannolikt kommer att påverka det fortsatta investeringsklimatet framöver.

Stigande prisinflation har blivit lite av ett orosmoment för marknaden på sistone. FED har genom sin expansiva penningpolitik successivt lyckats måla in sig själva i ett hörn. De försöker nu kommunicera att det bara är kortvariga och övergående inflationstendenser som de ser (vad skall de annars säga?). Allt för att fortsätta upprätthålla förtroendet från marknaden och skapa en känsla av att de har full kontroll över situationen.

I råvarusektorn fortsätter trenden med högre priser. Under maj månad så handlades t.ex. vete och majs till nya 9 års högsta och både järnmalm och stål ihop med många andra råvaror noterade nya all time high nivåer. Av ännu högre signifikans var dessutom att kopparpriset noterade ett ny all time high och därmed tog ut tidigare rekordnivå som går hela vägen tillbaka till 2011. Likheterna då kontra nu är att kopparpriset även för tio år sedan var en ledande indikator för ett kommande prisrally i silver.

 Fastän koppar och silver är två vitt skilda råvaror, så påminner de likväl mycket om varandra i det faktum att bägge metallerna är oersättliga i den värld vi lever i. När det gäller elektrisk ledningsförmåga används ofta koppar som standard (IACS) där dess ledningsförmåga sätts till 100% och som sedan andra ledare jämförs med. Endast silver leder elektricitet bättre än koppar och har ett värde på 105 %. Dessa metaller återfinns inom tusentals olika produkter, t.ex. solpaneler som försörjer miljontals hem och byggnader med förnyelsebar energi och som viktig komponent i eldrivna fordon. Silver och koppar är således det ”riktiga guldet” som möjliggör transformationen till en grön värld.

Guldet har återtagit 1 900 USD nivån. Det var som lägst nere och samlade kraft kring 1 680 USD och har därefter signalerat för uppgång. Vi har nu återupptagit resan mot att ta oss upp och så småningom förbi förra sommarens all time high nivå kring 2 070 USD. Silver fortsätter att visa på relativ styrka och maj månad resulterade i den högsta månadsstängningen på tio månader strax ovan 28 USD.

Förväntningar om högre inflation fortsätter att sätta press på många av green-tech bolagen som värderas och prissätts utefter framtida vinster. Sektorn hade en sensationellt stark uppgång under hösten fram tills början på februari, där flera bolag gick upp med hundratals procent. Dessa bolag har nu gett tillbaka en del av sin tidigare avkastning och rekylerat nedåt under de senaste månaderna. Vi fortsätter att belysa vikten av att diversifiera mellan olika tillgångsslag och balansera upp volatila bolag med en real tillgång som guld.

Stefan Abrahamsson, Co-Portfolio Manager; AuAg Silver Bullet fund, AuAg Precious Green fund.

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER