Gästkrönika börspsykologi-Anders Stenkrona del 1 av 2
Bildkälla: Stockfoto

Gästkrönika börspsykologi-Anders Stenkrona del 1 av 2

Gästkrönika

Del 1

Vad var det jag sa! 

Vi har haft en osäker och turbulent vår som följts av en orolig sommar där vi nu går in i en förväntansfull höst. I det här läget när röken från Corona verkar ha lagt sig börjar man höra flera säga ”Vad var det jag sa!”.

Men var det verkligen vad du sa? Var det det enda du sa? Hur säker var du egentligen?

Efterklokhet eller ”Hindsight Bias” är en försvarsmekanism där vi undermedvetet förstärker minnet av de tankar eller ord vi sa som visar sig stämma med vad som faktiskt hände.

Att vara efterklok kanske är harmlöst i våra dagliga liv men när vi fattar beslut, till exempel som investerare, så kan inte efterklokhet rädda oss. Våra beslut talar sitt tydliga språk. Resultaten struntar i vad vi tror att vi tänkte eller vad vi minns att vi sa. Det är besluten som påverkar resultaten.

Hindsight Bias – tre typer

De som forskar i ämnet brukar kategorisera efterklokhet i tre typer:

  • Hur vi beskriver historiska händelser: det var oundvikligt
  • Hur vi uppfattar vår kunskap: jag visste ju det
  • Hur vi hanterar överraskningar: det var ju det jag sa

I dagens krönika tittar vi på det två första typerna, hur hindsight bias påverkar vår förståelse för historiska händelser och vår syn på vår egen kunskapsnivå.

I en kommande krönika tittar vi på den tredje typen, hur hindsight bias hjälper oss hantera överraskningar och hur proffsen gör när de inte kan ta skydd bakom hindsight bias.

Det var oundvikligt – Hindsight Bias gällande historiska händelser

Det är lätt att måla en förenklad bild av historiska händelser och dra slutsatsen att de var oundvikliga.

Med facit i hand gör vi gärna en förenklad tolkning av historien vilket kan få oss att tro att framtiden följer samma enkla mönster.

Vi tittar på historien, ser hur självklart och oundvikligt allt var och extrapolerar den framåt i tiden.

Till exempel, under det senaste decenniet har det talats om att räntan måste komma upp för att stämma överens med historiska nivåer. Vi har länge hört uttryck som: Det är självklart och oundvikligt att räntan ska upp. Den kan inte vara så här låg i evigheter. Det må vara sant men det som är intressant är NÄR kommer räntan gå upp, inte att den BORDE gå upp.

Om den går upp imorgon kommer vi få höra många säga ”Det var ju det jag sa!” – Hindsight Bias säger jag!

Av alla proffstyckare som säger saker så kommer det alltid finnas någon som lyckas gissa rätt. Dessvärre är det ofta olika personer som gissar ”rätt” från gång till gång. Det är lika omöjligt att veta vem som kommer ha rätt nästa gång som att gissa rätt själv.

En fara med hindsight bias är att det kan få oss att ha orimliga förväntningar på beslutsfattare som borde ha förstått tidigare det vi förstår nu i efterhand. Vi minns allting tydligt i efterhand, vad som borde ha gjorts men glömmer bort hur osäkert allting var i stunden.

Ja, men jag visste ju det – Hindsight Bias gällande vår kunskap

Gällande vår egen kunskap så tror vi gärna att vi kunde mer än vi i själva verket kunde. Vi överskattar vår tidigare kunskapsnivå och hur säkra vi var.

Du kanske känner igen hur osäker man kan känna sig om man får en svår fråga eller ska lösa en gåta. Men när man får se facit justerar vi genast vad vi minns att vi visste och säger: ja, men det där visste jag ju.

Vi kan testa det här och nu:

Alla vet kanske att om man värmer upp metall så expanderar den och kyler man ner den så minskar den. Ok, det har vi koll på.

Föreställ dig nu en metallplatta med ett hål i.

Min fråga till dig är: Om jag värmer upp metallplattan, kommer hålet i plattan bli:

  1. större
  2. mindre
  3. förbli lika stort

Innan du läser vidare vill jag att du väljer ett av svarsalternativen.

Har du gjort det? Bra.

Svaret är a, hålet blir större. Hela metallplattan expanderar i värmen vilket gör att hålet blir större.

Om du hade fel slår du dig säkert för pannan och säger: ja, men det visste jag ju. Och att du bara tänkte fel men visste att hålet skulle bli större. Självklart. Och om du var det minsta osäker så justerar du säkert det minnet just nu till att du var mycket säkrare än du faktiskt var.  

Att lära sig är ofta en smärtsam och jobbig process. Vi behöver acceptera att vi inte kan allt vilket är obekvämt och gör oss sårbara. Hindsight bias är som en försvarsmekanism. Vi tänker hellre: Jag visste ju det!

Summering

Hindsight bias ger oss ett selektivt minne som får oss att framstå som säkrare och smartare än vi i själva verket var. Det är en självförsvarsmekanism som får oss att må bättre.

Den får oss att tro att historien var mindre komplicerad än den egentligen var och att vi kunde mer än vi egentligen kunde.

I nästa krönika fortsätter vi utforska hindsight bias - hur den hjälper oss hantera överraskningar och hur proffsen gör för att hantera överraskningar när de inte kan gömma sig bakom hindsight bias.

Vi ses igen!

/Anders Stenkrona

Börsvärldens nyhetsbrev