Marknadsläge och Makroekonomi
Hur bedömer du det nuvarande börsklimatet? Vilka faktorer – som räntor, inflation och geopolitik – ser du som mest avgörande för börsens utveckling det kommande året?
– USA är fortsatt nyckeln till världsekonomin då övriga delar av världen ser fortsatt rätt svaga ut och dessutom ser det alltmer ut att bli den perfekta landningen i USA. Ekonomin växer någonstans mellan 2,5-3% och detta utan att skapa en betydande inflation eller att äventyra bolagsvinster samtidigt som arbetsmarknaden är stabil. Börsklimatet är klart optimistiskt vi handlar i många fall på all time high nivåer vilket i sig är ett relativt vanligt scenario, faktum är att t ex S&P 500 befinner sig inom intervallet all time high och 5 procent under toppen ungefär 40 procent av tiden. Det som oroar i det korta perspektivet är att investerare är tydligt positionerade för uppgång detta tillsammans med en relativt hög värderingsmultipel i ett läge när 10-års räntan i USA handlas på 4,5 procent, sammantaget gör det att sårbarheten ökar och sannolikheten för en rekyl på 5-10 procent är relativt hög. Men i det lite längre perspektivet ser det bra ut att bära risk. Samtaget förväntar jag mig en relativt stabil makrobild under 2025 medan geopolitiken är mer oviss. Vad gäller fredssamtalen i Ukraina är jag rädd för att Trump, likt Ryssland och Putin underskattar det ukrainska folkets starka vilja, vilken har testats på flera olika sett under många år utan framgång. Slutligen så är införande av tariffer negativt för konsumenten likt ett extra momspåslag men inget som driver inflationen utan ska ses som en effekt av engångskaraktär.
Sektorrotation och Investeringstrender
Vilka sektorer och tillgångsslag ser mest attraktiva ut just nu, och vilka tror du investerare bör vara försiktiga med? Hur skiljer sig dagens börs från tidigare cykler?
”Vi är i ett nytt 90-tal – hög produktionstillväxt, AI-boom och en börs dominerad av få jättar.”
– Tillverkningsindustrin har varit i recession under de senaste åren, men det finns nu tecken på förbättring samtidigt som mindre företag har en mer positiv syn på framtiden, tack vare Trump’s agenda om skattesänkningar och avregleringar. Det är möjligt att den marknadsrotation vi observerar, där magnificent-7 presterar sämre jämfört med övriga bolag, representerar formen av korrigering som initierats av DeepSeek’s framsteg inom AI. En positiv faktor med detta är att risken för en bubbla inom magnificent-7 sjunker då DeepSeek kan fungera som en referenspunkt. Investeringsviljan inom AI bland de amerikanska storbolagen är fortsatt stark och förväntas öka med 45% i år jämfört med föregående år. Det är möjligt att vi får en modest uppgång på indexnivå men där många mindre och medelstora bolag går stark och ger större möjligheter för aktivt förvaltade fonder att prestera.