Det svenska miljöteknikföretaget Swedish Stirling har skrivit avtal med Glencore, ett av världens största råvaruföretag, om installation av en energiomvandlingsanläggning på 10 MW i Sydafrika. Avtalet, som också har inneburit stor uppmärkshet kring den unika återvinningsmetoden från den globala metallindustrin, är Swedish Stirlings kommersiella genombrott.
Dennis Andersson, VD
– Vi sparar pengar och reducerar genom återvinning koldioxidutsläppen åt våra kunder. Det är en mycket bra kombination, berättar Swedish Stirlings nytillträde VD Dennis Andersson. För metallindustrin, som konsumerar mycket el och som samtidigt vill minska sitt klimatavtryck är detta givetvis mycket intressant.
Unik återvinning med hjälp av stirlingmotorer
I decennier har den globala metallindustrin försökt att hitta ett sätt att ta vara på energin i de stora mängder restgas som uppstår i samband med metallproduktion. Restgaserna, som är avsevärt mycket mer klimatskadliga än koldioxid, bränns idag upp (facklas) i stora skorstenar ovanpå smältverken och ofta utan att energiinnehållet över huvud taget tas till vara. Detta energislöseri kan nu åtgärdas tack vare den återvinningslösning som Swedish Stirling utvecklat.
”Vi sparar pengar och reducerar genom återvinning koldioxidutsläppen åt våra kunder. Det är en mycket bra kombination.”
Genom att använda Stirlingmotorer, samma teknologi som använts i svenska ubåtar sedan 80-talet, kan bolaget omvandla värmeenergin i restgaserna till rörelseenergi som sedan driver generatorer och producerar elektricitet. Lösningen, som går under namnet PWR BLOK, har utvecklats av Swedish Stirling på bara 4 år. PWR BLOK är en containerbaserad lösning med 14 stirlingmotorer som ger en nettoeffekt på 400 KW. Förenklat så innebär lösningen att man i stället för att fackla restgasen i skorstenar så leds den in i PWR BLOK och eldas sedan i mindre lågor framför de 14 stirlingmotorerna.
– PWR BLOK kan minska elförbrukning med upp till 15 procent. Eftersom elkostnaden oftast är ett av metallproducenters största enskilda kostnadsposter är det ekonomiska värdet mycket stort, och minskad elförbrukning minskar också bolagens klimatpåverkan, förklarar Dennis Andersson.
Initialt fokus på Sydafrika…
Avtalet med Glencore avser installation och drift av en energiomvandlingsanläggning vid Lion Smelter i Sydafrika under 8 år, med en option på ytterligare 7 år. Lion är en av världens största och mest moderna anläggningar för ferrokromproduktion som används vid tillverkning av rostfritt stål. Värdet på avtalet uppskattas till ca 413 miljoner kronor, och anläggningen beräknas minska CO2-utsläppen med ca 90 000 ton årligen. Förutom avtalet med Glencore i Sydafrika har Swedish Stirling skrivit ytterligare avsiktsförklaringar med aktörer inom den sydafrikanska ferrokromindustrin på anläggningar om totalt ca 86 MW.
– Vårt fokus nu är att leverera till Glencore enligt vårt avtal, säger Dennis Andersson. Det innebär också att vi går mot att bli ett serietillverkande industriföretag. Parallellt har vi levererat vår första generation 3 av PWR BLOK till pilotanläggningen hos Samancor, och förhandlar dessutom om nya avtal med flera aktörer i Sydafrika.
…Europa nästa.
Swedish Stirlings teknologi har på kort tid fått stor uppmärksamhet i Sydafrika, men intresset är stort över hela världen. Bolaget har dock redan beslutat att nästa marknad som man avser att prioritera är Europa. I våras skrevs en avsiktsförklaring med tyska SMS group, en internationell företagsgrupp med 14 000 anställda över hela världen och verksamma inom anläggningskonstruktion och maskinteknik för stål- och aluminiumindustrin, om ett pilotprojekt med PWR BLOK på den spanska marknaden.
– Ett samarbete med SMS group möjliggör en snabbare etablering och utrullning av PWR BLOK, men även en utvidgning av teknikens användningsområden. Det betyder också att Europa sannolikt kommer att bli den första marknaden för PWR BLOK utanför Sydafrika, säger Dennis Andersson
Spännande framtid
PWR BLOK-teknologin är inte bara begränsad till metallindustrin. Exempelvis så facklar petroleumindustrin bort stora mängder restgaser som skulle kunna omvandlas till el med Swedish Stirlings lösning. Eftersom själva stirlingmotorn är sluten och endast värms från utsidan, kan i princip alla bränslen användas, såsom naturgas, vätgas, metan, biogas, etanol eller dylikt. Det öppnar upp för många potentiella framtida användningsområden.
Läs mer om Swedisg Stirling här
Det här är en sponsrad artikel framtagen i samarbete med swedish stirling. Sponsrade inlägg är en del av Börsvärldens annonserbjudande. Om du med anledning av våra sponsrade inlägg önskar att komma i kontakt med oss, vänligen skriv till IR@borsvarlden.com.