Lyko - Siktet inställt på expansion i EU
Bildkälla: Lyko Group

Lyko - Siktet inställt på expansion i EU

Månadens analys Månadens Analys av Axel Wallström gäller Lyko Group som han anser har goda framtidsutsikter och potential till fortsatt tillväxt då bolagets tillväxt är självfinansierad. Lykos goda marginaler kan med fördel användas för utveckling av butiksnätverket i befintliga marknader.


 

Lyko Group är verksamma inom detaljhandeln med primär inriktning mot framförallt hår- och skönhetsprodukter. Lykos produktförsäljning kan delas in i fyra produktkategorier, dessa utgörs av hårvård, hudvård, smink och parfym. Totalt erbjuder bolaget över 55000 produkter från fler än 1000 varumärken. Lyko har både webbhandel och fysiska butiker där det framförallt är e-handeln som imponerar. Totalt driver bolaget 36 butiker i Sverige och en i Norge, men trots detta står e-handeln för nära 90 procent av omsättningen. Under 2020 hade bolaget över 79 miljoner besökare på sina sajter.

Källa till bilden: Lyko Group, fotograf Mikael Sjöberg

Ett urval av tidigare händelser

- Lyko öppnar flaggskeppsbutik i Oslo som ett led i en satsning på den norska marknaden.

- Lyko förvärvar majoritet i Pusher. Pusher är Lykos första förvärv inriktat mot den manliga målgruppen och man har sedan tidigare redan haft produkterna i sitt sortiment.

- Lyko förvärvar majoritet i Grazette of Sweden, ett bolag specialiserat på utveckling och tillverkning av skönhetsprodukter inom hårvård, hudvård, skägg och styling.
- Lyko förvärvar 100% av INZO LARS BRATT AB, här ser Lyko tydliga synergier med ovan nämnda förvärv.

- Lyko går ut med att man enbart ska enbart erbjuda fossilfria leveranser i Sverige, vidare ska Lyko, om transportörerna bolaget använder sig av misslyckas med att tanka fossilfritt drivmedel, betala en summa om 500 kronor till Naturskyddsföreningen.

- Lyko förvärvar reklambyrån Honesty, fokus ligger på att skapa Lyko Studio. Syftet med förvärvet är att höja sig inom ljud och bild.

- Lyko genomför refinansiering på 500 miljoner kronor, i och med detta löser man de tidigare lånen som uppgick till ca 50 miljoner kronor samt får en finansiering som säkrar bolagets fortsatta tillväxtresa.

Mål och ambitioner

Bolaget har följande finansiella mål:
Tillväxt: Att på medellång sikt växa totala intäkter med i genomsnitt 15 till 20 procent årligen.

Lönsamhet: Att på lång sikt uppnå en EBITDA-marginal om 10 procent.

Utdelningspolicy: Styrelsen i Lyko kommer under de närmaste åren primärt använda genererade kassaflöden till fortsatt expansion.

Utöver detta har man även en strategisk
plan med fokus på följande teman:
- Att utveckla och bredda sortimentet
- En fortsatt expansion av Lykos butiksnätverk
- Geografisk expansion
- Att öka försäljning av egna varumärken och undervarumärken
- Att vidareutveckla sin plattform för ökad tillväxt
- Att fortsätta bedriva marknadsföring för att stärka varumärkeskännedom
- Expansion via strategiska förvärv

Lykos produkter

Lyko verkar främst online där nära 90% procent av dess omsättning kommer från e-handeln medans resterande andel av omsättningen kommer från fysiska butiker. Lyko är unika i sitt sätt att vara där de erbjuder marknadens bredaste sortiment genom e-handeln med den kompletterande fysiska närvaro som uppnås genom integrerade butiker och salonger. Verksamheten består av webbplatserna lyko.com, makeupstore.se, de helägda butiker i Sverige och Norge samt två fabriker i Sverige med tillverkning av skönhetsprodukter.

'Källa till bilden: Lyko Group

Under 2021 öppnade Lyko en “trofébutik” på ett av Oslos populäraste gator, Karl Johan, där butiken hittills har varit en succé försäljningsmässigt och har även nått stor spridning i sociala kanaler i Norge. Detta är ett gott tecken på att Lykos affärsstrategi om att ha fysiska kompletterande butiker gynnar ett bolag som har målet att vara “top of the mind” när det kommer till produkter för skönhet och kosmetika. Norge fortsätter att växa snabbt och omsatte totalt 166,9 miljoner i kvartalet vilket är en tillväxt på hela 55,8 procent. Även Lykos satsningar i Finland börjar ge effekt och går enligt ledningens plan.

Marknad

Lyko bedriver verksamhet i Norden, Tyskland, Österrike, Polen samt Nederländerna genom två segment, Online respektive Retail. Verksamheten i Sverige motsvarar drygt 70% av Lykos intäkter och resterande del avser intäkter från verksamheten i övriga länderna.

De senaste åren har Lyko genomfört tunga satsningar på att växa i nya marknader och har prioriterat att stärka upp organisationen för ytterligare tillväxt. Lyko har investerar i diverse projekt för att vara redo för framtiden, ett exempel på det är Lykos satsning på automatiserade lager. I övrigt genomför Lyko, som jag tidigare nämnt, kontinuerliga förvärv av varumärken som bolaget anser kan komplettera bolagets sortiment.

Lyko har de senaste åren haft ett starkt momentum och lyckats expanderat sin verksamhet snabbare än de gjort historiskt, VD-orden från kvartalsrapporten för Q4 2021 sammanfattar bolagets momentum väldigt väl.

Det tog elva år att nå en miljard i omsättning, sen tog det knappt två år att nå ytterligare en miljard.

I övrigt har Lyko börjat se resultat av satsningen i Tyskland och Nederländerna, vilka är två marknader som kan komma att bli väldigt viktiga för Lyko framåt i tiden. Bolaget har sedan tidigare uttalat en vision om att öka sina intäkter utanför Sverige och under 2021 kom drygt en tredjedel av försäljningen utanför Sverige.

Potential och risker

Potential
Lyko har goda framtidsutsikter och potential till fortsatt tillväxt då bolagets tillväxt självfinansierad. Lykos goda marginaler kan med fördel användas för utveckling av butiksnätverket i befintliga marknader. Lyko har hittills haft en välbeprövad och lyckad expansionsmodell där man utnyttjat bolagets skalbarhet och dess flexibla plattform genom en ”online first”-strategi. Genom att Lyko först lanserar lokalt anpassade webbplatser kan bolaget vid ett senare skede besluta om huruvida det är aktuellt med fysisk närvaro eller ej. Under 2020 expanderade Lyko online till fyra nya marknader, Tyskland, Österrike, Nederländerna och Polen. Lykos webbutiker har även ytterligare potential och bolaget kan med fördel förbättra plattformen och varumärket för att förstärka positionen som Nordens ledande online-återförsäljare av hårvårds- och skönhetsprodukter. Under hösten 2020 flyttades alla lokala domäner till Lyko.com samtidigt som det lanserades stöd för flera valutor och språk, vilket var ännu ett tydligt exempel på hur skalbar verksamheten är. 

I samband med att Lyko växer kan bolaget lansera fler egna varumärken där Lyko i dagsläget har ett växande utbud av produkter under dess eget namn. Under 2021 stod Lykos egna varumärken för nästan 5% av omsättningen, ca 103 MSEK. Detta är nästan en dubblering jämfört med 2020 där Lykos egna varumärken stod för drygt 2,5% av bolagets intäkter, ca 42 MSEK och i takt med nya förvärv kommer den siffran mest troligt fortsätta stiga kraftigt på medellång sikt.

Risker
Med ett bolag som växer så pass snabbt som Lyko är det även viktigt att ta hänsyn till de risker som bolaget står inför. Den mest självklara risken är givetvis att nya konkurrenter dyker upp då marknaden för hårvårds- och skönhetsprodukter är fragmenterad och konkurrensutsatt. Även i dagsläget konkurrerar Lyko med ett stort antal andra aktörer i olika storlekar.

En annan relevant risk att nämna är att Lyko, precis som en enorm majoritet av andra bolag, påverkas av allmänna ekonomiska, finansiella och politiska förhållanden. Osäkerhet rörande ekonomiska framtidsutsikter som påverkar kundernas köpvanor kan ha en väsentlig negativ inverkan på konsumenternas vilja att köpa Lykos produkter samt en negativ effekt på Lykos försäljning och bruttovinstmarginaler även om konsumtionen av produkter som Lyko erbjuder har visat sig vara relativt stabil historiskt. Mer info om detta lär vi få ta del av i Lykos kommande kvartalsrapporter med tanke på den nuvarande situationen i Europa.

Teknisk analys

Fastän verksamheten i Lyko idag går bättre än aldrig förr ser vi att aktien går i motsatt riktning. Aktiekursen för Lyko är precis som för många andra tillväxtbolag i en negativ trend, därav bör den kortsiktige investeraren ha diverse nivåer för motstånd och stöd i åtanke.

Man kan se att aktien har bildat ett “dödskors” (ett dödskors skapas när 50-dagars medelvärde skär ner igenom 200-dagars medelvärde) i grafen nedan. Detta brukar oftast tyda på att aktien är i en negativ trend som kan vara svår att bryta.

Vidare har aktien ett tydligt stöd runt 180+-5 SEK, vilket även är området där Lykos aktie studsade efter årets hittills största börsnedgång. Utöver detta har aktien lyckats bilda ett mindre stöd omkring 200+-5 SEK, detta är dock ett stöd som jag misstänker lätt kan brytas igenom.

På ovansidan går det att se att Lyko har en första motståndsnivå omkring 235+-5 SEK, om köparna hittar tillbaka till aktien och därmed bryter igenom det första motståndet återfinns nästa stora motstånd omkring 290+-5 SEK.

Det är även viktigt att notera att volymen i aktien nu har börjat avta efter den uppgång som aktien haft sedan början av mars.


Av: Axel Wallström
 

Disclaimer: Jag äger aktier i bolaget och kan inte anses som oberoende. Antaganden om framtida scenarion är mina egna tolkningar. All handel med värdepapper såsom aktier medför en risk och beslut att handla sker på eget ansvar. Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Analysen ska inte ses som någon form av investeringsrådgivning utan som uppmuntran att själv läsa på om bolaget och dra egna slutsatser.

Ansvarsfriskrivning

Analysen ska inte ses som någon form av investeringsrådgivning utan som uppmuntran att själv läsa på om bolaget och dra egna slutsatser. Analysen är i huvudsak baserad på av bolaget kommunicerad information och viktiga externa aspekter kan därför oavsiktligt ha missats. Reservation för att oavsiktliga felaktigheter kan förekomma men analysen är gjord utifrån författarens bästa förmåga. Detta är en analys som är skriven av en extern person som inte är associerad med Börsvärlden.

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER