Bildkälla: Jens Östgaard, Joanna Törngren Redebrant och Lina Bodestad

Mingel och nätverkande när startups fick möjlighet att pitcha sina idéer

Nätverk Alice i Startup Land är ett nytt koncept där startups pitchar sina idéer till affärsänglar och investerare. Konceptet drivs av Lina Bodestad, som benämner sig som UX- psykolog, Jens Östgaard, som är grundare av Walborg Ventures i Göteborg och Joanna Törngren Redebrant, som driver affärsängelnätverket Nyfikna Investerare. Här berättar de om hur de kom på idén och om deras senaste event.

Det började med ett inlägg Lina gjorde på Linkedin i höstas, där hon lite retoriskt frågade vad som skulle hända om vi bytte ut ”drakar och hajar” (Draknästet, Shark tank) mot enhörningar och regnbågar istället? 

– Frågan var tillspetsad, men i grunden handlar det om inkludering och mångfald inom startup-världen, där vi ju exempelvis vet att bolag med manliga grundare får en överväldigande majoritet av allt investeringskapital medan bolag med enbart kvinnliga grundare får mindre än en procent, förklarar Lina. 

Inlägget fick snabbt en stor spridning och de märkte att det fanns ett stort sug efter ett format eller en arena som hade mer fokus på inkludering och mindre på konkurrens. Där föddes tanken om att göra ett event av detta.  

Vad är unikt för er? 

– Till skillnad från många andra liknande koncept, fokuserar vi väldigt starkt på samarbete och inkludering. För oss är det inte enbart den ekonomiska investeringen som är i fokus när vi vill hjälpa startups att växa, utan även andra viktiga bidrag, som exempelvis värdefulla kontakter eller rådgivning och vägledning. 

De lägger också tonvikt på att alla som kommer på deras event kan bidra med något.  Att det inte är investerarna och deras eventuella bidrag som är huvudfokus, utan att startupbolagen är i centrum och vi alla funderar på hur de kan hjälpa dem, tillägger hon. 

 Kan du berätta något om eventet förra veckan? 

– Jag är otroligt tacksam och lycklig över att så många människor ville delta och göra den här kvällen till ett magiskt minne, Vi hade fyra riktigt spännande bolag inom hälsa, personlig utveckling och fintech på plats, och publiken fick först lyssna på deras pitchar och sedan mingla och nätverka med bolagen och med varandra. 

De märkte ett uppdämt behov av att just mingla och nätverka – rummet lät som en surrande bisvärm hela kvällen.  De hade också fem utvalda ängelinvesterare från Nyfikna Investerare på plats, som ställde frågor och nätverkade med bolagen. Deras förhoppning är att de skapat kontaktytor som kan leda till investeringar, men också till att bolagen på olika sätt får värdefull stöttning in sin tillväxtresa genom nya kontakter, råd och stöd, och relevanta frågor som kan hjälpa dem att förflytta sig närmare sitt mål.  

Vad har ni för framtidsplaner? Kommer ni att expandera till andra orter? 

– Vi kommer i första hand att hålla ytterligare ett event i Göteborg senare i vår. Men vi har redan fått frågor om att köra konceptet i andra städer och även online. Så den som är nyfiken får hålla utkik! Man kan givetvis även kontakta oss för att diskutera idéer. Alice in Startupland är i allra högsta grad en levande organism som växer och utvecklas med tiden.

Om bolagen som var med och pitchade: 

Powermind erbjuder hypons för personlig utveckling via sin app. Powermind hjälper användare att förbättra sina relationer, sin sömn och sitt självförtroende genom hypnos.

Troopr är ett socialt nätverk kring träning och fysisk aktivitet. De är en samlingsplattform för informella träningsgrupper som korplag, tränande kompisgäng, löpklubbar och liknande. 

Alwy är en holistisk ekonomiapp för privatpersoner, där samlar och får ett helhetsgrepp på din ekonomi. Från budget och fonder till prenumerationer och personlig rådgivning - Alwy samlar allt på ett ställe.

GoKind hjälper användare att göra mer hållbara val i sin konsumtion, genom att visa hållbarhetsdata och guida användaren till att göra medvetna val som att byta elavtal eller handla mat hos butiker med större hållbarhetsfokus.

Text: Nina Jansdotter

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER