Bildkälla: Coeli

Investeraren: ”Onoterat är ett måste i en framgångsrik investeringsportfölj”

Onoterat Börsnoteringarna har ökat under de senaste åren och vi kan ganska enkelt följa om ett bolags börsentré varit mer eller mindre lyckad. För den som fördjupar sig i artiklarna om bolagen som noteras skrivs det ofta om ett fåtal aktieägare som investerat ”tidigt” i bolaget och tjänat många gånger sitt investerade kapital redan innan börsnoteringen. De har investerat när bolaget fortfarande var onoterat.

Börsnoteringarna har ökat under de senaste åren och vi kan ganska enkelt följa om ett bolags börsentré varit mer eller mindre lyckad. För den som fördjupar sig i artiklarna om bolagen som noteras skrivs det ofta om ett fåtal aktieägare som investerat ”tidigt” i bolaget och tjänat många gånger sitt investerade kapital redan innan börsnoteringen. De har investerat när bolaget fortfarande var onoterat. 
Två exempel på nordiska framgångsrika tillväxtresor som blev mer kända för allmänheten och börsnoterades under 2021 är Storskogen, ett investmentbolag med en tydlig tillväxt- och förvärvsplan, och Truecaller, ett techbolag med en unik affärsmodell och tydlig tillväxtresa. Jag är väldigt nöjd med att vi investerade tillsammans med våra kunder i båda bolagen en god tid innan de noterades vilket skapat en avkastning på drygt 900 % respektive 300 % på investerat kapital. Genom att vara en av de tidiga investerarna får vi även möjlighet att ha en nära relation med bolagen och på så vis ha god kännedom av deras framtida utveckling, inför och fortsatt på börsen. Onoterade investeringar är där vi har hittat den starkaste avkastningen historiskt och mycket talar för att det kommer fortsätta även i framtiden.  
Det är lätt att skriva om framgångssagor - det är dock inte är syftet med denna artikel. Som start på en förhoppningsvis spännande artikelserie om onoterade investeringar tänkte jag börja med att gå igenom vad en onoterad investering är, några viktiga begrepp, samt vad som ofta är avgörande för att hitta attraktiva investeringsmöjligheter till en relativt kontrollerad risk.     
Allt investeringskapital är riskkapital
Alla investeringar görs med riskkapital. Någon väljer att riskera sitt kapital för att exempelvis finansiera ett bolags tillväxt och få tillbaka pengarna plus avkastning för att bolaget ökat i värde. Förenklat finns det två typer av riskkapital, publikt och privat. Fler känner nog igen de engelska termerna public och Private Equity. Publikt riskkapital är investeringar i bolag som är noterade på en börs, med andra ord är det öppet för alla som vill köpa eller sälja aktier i bolagen. Privat riskkapital är egentligen samma sak; investeringar i bolag, men med den stora skillnaden att bolagen inte finns på börsen och är därmed mindre tillgängliga för allmänheten. 
Svårt att hitta vinnarna och ännu svårare att få möjligheten att investera i dem
Det finns ett enormt utbud av olika bolag att investera i på världens börser. Utbudet av bolag på den onoterade marknaden är lika stort men det är mer svårnavigerat, delvis beroende på att onoterade bolag inte har samma krav på att delge information som noterade bolag. Många onoterade bolag arbetar i det tysta och det är svårt att hitta vinnarna och kanske ännu svårare att få möjlighet att investera i dem. I princip har alla bolag som idag hittas på börsen börjat sin resa utanför börsen där de byggt sig starka, en resa som kan vara enormt värdeskapande för oss investerare. 
Olika typer av onoterade investeringar
En vanlig missuppfattning är att alla onoterade aktier har mycket högre risk än noterade, det tycker jag inte stämmer och är värt att resonera kring.  Precis som på börsen finns det på den onoterade marknaden en mängd olika typer av bolag att investera i, allt ifrån tidiga start-ups till mer traditionella bolag med stadiga kassaflöden och en stark tillväxt. Dessutom i många olika branscher och nischer. 
Dessa backas naturligt också av olika ”kategorier” av investerare. Du har säkert hört begreppet ängelinvesterare, de investerar i de allra tidigaste skedena - ofta på affärsidéstadiet. Venture Capital kännetecknas också av att investera tidigt i ett bolag, ofta innan affärsmodellen bevisats fullt ut och mycket utvecklingspotential kvarstår. Att investera i ett så tidigt skede innebär givetvis en högre risk för investeraren att förlora delar eller hela sitt kapital, men för de bolag som lyckas är avkastningspotentialen ofta väldigt hög. 
Jag föredrar att investera mestadels i traditionell Private Equity. Det är en bred definition men innebär ofta partnerskap med team eller ett större ägarskap i beprövade verksamheter med god lönsamhet som dock saknar muskler för att ta det stora steget till att bli marknadsledare och maximera sitt bolagsvärde. Något jag helst undviker är binära projekt, förhoppningsbolag eller bolag med en obeprövad affärsidé eftersom jag inte tycker att det är värt den högre risken som det innebär att investera så pass tidigt. Avkastningspotentialen räcker gott och väl ändå tillsammans med en mer begränsad risk.
Varför är avkastningspotentialen så hög?

Det finns mängder av fantastiska investeringsmöjligheter på börsen som kan generera hög avkastning, det ena utesluter absolut inte det andra utan kombinationen är viktig. Det finns dock vissa anledningar till varför vi kan se så stark utveckling i lyckade onoterade investeringar. En stor anledning är att bolagen får jobba mer ostört i en onoterad miljö. Ett börsnoterat bolag har ständigt ögonen på sig. En investerare kan i stort sett besluta om de ska fortsätta finansiera bolaget med sitt kapital eller inte varje dag vilket kan skapa kortsiktiga störningsmoment för bolagets långsiktiga strategi. Är bolaget onoterat är vi ofta en smalare grupp investerare som är överens om var bolaget ska. Bolaget bestämmer sig för att ta sig från punkt A till punkt B och arbetar enbart för att nå målet utan några störande moment på vägen. 
Även bolagsstorleken kan vara viktig för avkastningen. Om bolaget exempelvis har en försvärvsdriven tillväxtstrategi kommer varje lyckat förvärv som bolaget gör skapa en positiv effekt på bolagsgruppens värde och ju tidigare i tillväxtresan du befinner dig desto större värde skapar varje enskilt förvärv - eftersom det då utgör en större del av den totala bolagsgruppen. 
Ytterligare en anledning kan vara själva börsnoteringen, många bolag kommer sannolikt ha en högre multipel på börsen än när de är onoterade. Priset är ofta högre på börsen delvis på grund av att du som aktieägare har en enorm marknad att handla dina aktier med dagligen – en likviditetspremie.
Vad bör du tänka på innan du investerar?
Som investerare i onoterat tycker jag det är extra viktigt att du förstår vad du investerar i och vilka planer bolaget har. Det kräver mer detektivarbete då det är svårare att inhämta information och därmed ökar riskerna för att du fattar felgrundade beslut. Det är också en investering du behöver göra med ett längre tidsperspektiv än du behöver ha på börsen. På börsen kan du handla dina aktier varje dag, en onoterad aktie är i regel svårare att sälja då det kräver mer handpåläggning. 
Detta betyder att du behöver ha tålamod och förtroende för att bolaget ska nå sina mål och då ha en tydlig exitstrategi. Som beskrivs ovan betalas en likviditetspremie på börsen, vi betalar för möjligheten att enkelt kunna avyttra våra innehav - något väldigt många tycker är värt att betala för. Det är något som ska tas på allvar även om den långsiktige kan få väldigt bra betalt för sitt tålamod i onoterade aktier. 
Avslutningsvis gäller detsamma för onoterade investeringar som för alla investeringar - hitta starka möjligheter med kontrollerbar risk och investera i dem. Utmaningen i den onoterade miljön är att samla tillräckligt med information för att gallra bort dåliga investeringar samtidigt som du ska lyckas vara en del av den smala investerargrupp som får möjlighet att investera i de finaste bolagen i ett relativt tidigt skede. Tillsammans med teamet på Coeli investerar vi dels i framgångsrika Private Equity-aktörer så som Valedo och Priveq men vi gör också direktinvesteringar i team och fina onoterade bolag där vi investerar vårt eget kapital tillsammans med våra kunder. 
För mig är onoterade investeringar eller Private Equity ett måste som en del av en framgångsrik investeringsportfölj. Det är där jag tror vi kommer hämta den högsta avkastningen även i framtiden, men mer om det i nästa artikel. 


Erik Bäckström, vice VD för Coeli Wealth Management, investeraransvarig för Coelis onoterade investeringar och delägare i Coelikoncernen. 
Om Coeli
Coeli är ett hem för investeringsmöjligheter och en aktiv investerare, kapitalförvaltare och förmögenhetsrådgivare som förvaltar drygt 45 miljarder kronor – grundat 1994 och investerare i onoterat sen 2006. Läs mer på www.coeli.se eller följ på Linkedin. 

 

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER