Bildkälla: David Bagge

Positioneringsrally i Q4?

Krönika I slutet av augusti skrev vi en analys på tyska DAX-index där vi såg en stor risk för att indexet tillsammans med övriga Europa och svenska börsen skulle bryta ner till en ny årslägsta i slutet av september och in i oktober. Idag noteras både DAX, STOXX50, STOXX600, OMXS30 och OMXSPI på nya årslägsta

Analysen för dryga månaden sedan visade sig vara korrekt. Inflationen är fortsatt påtaglig och centralbankerna är fast beslutna med att få ner inflationen till 2% igen. Ingen konstigt med det, de gör bara sitt jobb. Sen kan man alltid argumentera om 2% är ett bra inflationsmål eller inte, men det ämnet lämpar sig bättre för filosofisk diskussion. Nåväl. Dollarn rusar och långräntorna stiger kraftigt de senaste veckorna samtidigt som kreditspreadar återigen nosar på årshögsta efter sommarens tidigare avmattning. Detta är en miljö då risktillgångar har svårt att gå bra och i stället har vi sett kraftiga nedgångar i börserna sedan topparna i augusti. DAX är i skivande stund -11% sedan sommartoppen och breda stockholmsbörsen (OMXSPI) är ner hela -15,6% på samma tid. En markant nedgång! Så vad tror jag här ifrån?

Jag har tidigare under sommaren spekulerat i en förnyad nedgång mot slutet av september/början av oktober och där är vi alltså nu. Redan under sommaren trodde jag sedan på att sentiment och positionering skulle vara så pass svagt i slutet av september att det skulle möjliggöra en förnyad bear market bounce i Q4 när väl botten för hösten är satt. Den bilden håller jag kvar vid. Faktum är att sentimentet mätt som AAII Sentiment Survey visade på hela 60,9% Bears denna vecka. Det är en nivå som vi inte sett sedan finanskrisens dagar! Kan det bli värre innan det blir bättre? Visst kan det. Men givet hur nattsvart allt är denna vecka blir jag inte det minsta förvånad om börserna står minst +10% högre om någon månad.

När alla sitter på den ena sidan av båten brukar det vara en idé att smyga över till andra sidan. Det är det som är contrarian och det kan vara nog så utmanande att lämna flocken. Och att dessutom göra det i precis rätt timing. Men jag vidhåller att det börjar bli läge för det nu. Sen återstår att se om vi av bara farten ska testa det gamla stödområdet i OMXS30 på 1700/1720 redan i denna veva eller inte. Men om det ska testas nu bör det ske under kommande 1-2 veckor. Jag har ökat aktieexponeringen på raset senaste dagarna. Rätt eller fel får framtiden utvisa, men risk/reward på 1-3 månader sikt tycker jag börjar bli attraktiv igen!


Om David Bagge: David har jobbat som aktiemäklare i åtta år, först på Carnegie Private Banking och därefter på Nordea Markets. Sedan 2017 driver han ett privat förvaltningsbolag. Idag är han även engagerad i Augere – www.augere.se – där han tillsammans med resten av teamet ta fram intressanta case till Augeres medlemmar.

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER