Maha Energy är ett internationellt bolag med aktiva anläggningar i Brasilien, Oman och USA. Att bolaget sprider sina tillgångar över olika geopolitiska områden är en medveten riskhanteringsstrategi. Uppskattningar om bolagets råoljereserver per 31 December 2021 visar på 28,62 miljoner bevisade fat, med ytterligare 19,91 miljoner fat som bedöms som sannolika och 19,46 miljoner som bedöms som möjliga.
Maha har dessutom en väldigt meriterad och kompetent ledning. Exempelvis har både VD:n Jonas Lindvall och styrelseledamoten Nicholas Walker bägge haft ett antal tidigare ledande befattningar inom branschen och bägge besitter över 30 års internationell erfarenhet inom olje- och gasindustrin.
Ett urval av tidigare händelser
- Maha når rekordresultat för EBITDA och intäkter under Q3 2021.
- Erik Penser Bank sätter motiverat värde på 19-21 SEK / aktie enligt uppdragsanalys. Aktien handlas i skrivande stund runt 13 SEK.
- Royaltyavgifterna till brasilianska staten sänks kraftigt för Tie- och Tartarugafältet, från 10,0 respektive 9,7 procent till 7,5 procent vardera.
- Maha Energys styrelse har godkänt den preliminära investeringsplanen för 2022. Enligt planen ska 47 miljoner USD investeras i olika borr- och konstruktionsprojekt i Brasilien, USA och Oman under 2022.
- Tie-4 brunnen har nu kopplats till den permanenta produktionsanläggningen efter ett antal förseningar, ett 24-timmars produktionstest resulterade i en produktion av 4400 fat olja om dagen och 1766 tusen kubikfot av gas, vilket tillsammans motsvarar 4695 fat av oljeekvivalenter per dag.
- Pareto kommenterar färdigställandet och produktionsstarten av Maha Energys Tie-4-brunn som klart positiv.
- Maha har inlett borrningen av Tie-5, en horisontal produktionsbrunn mot den norra delen av reservoaren Agua Grande.
Efterfrågan på olja och priset idag
Allt eftersom att de initiala covid-restriktionerna släpptes och världen lärde sig leva med och hantera pandemin återgick även efterfrågan på råolja till ett normalläge. Detta för oss till var råoljepriset ligger idag, där råoljepriset nu är det högsta det varit sedan 2014. Man kan också, enligt bilden ovan, se hur pass snabbt oljepriset faktiskt återhämtade sig i takt med att efterfrågan ökade.
I och med det höga priset har även produktionen av råolja ökat och den globala oljeproduktionen förväntas komma ifatt efterfrågan från december 2021 där många länder förväntas pumpa mer olja än tidigare. Den globala produktionen kan komma att öka med 6,4 mb/d år jämfört med ökningen på 1,5 mb/d år 2021 och redan år 2023 beräknas efterfrågan på råolja återgå till de nivåer på priset låg på innan pandemin. Ökade priser på råolja och ett stadigt stigande efterfråga på råolja i kombination med Mahas strategiska förvärv får Maha att utmärka sig.
Potential
Maha har enligt mig en enorm potential både på medellång och lite längre sikt med tanke på bolagets kommunicerade produktionskostnad kring 10-13 USD per fat. Med tanke på att oljepriset idag står nära 90 USD och att Danske Bank förutspår ett snittpris runt 75 USD per fat under 2022 för att sedan stiga till 80 USD under 2023 innebär det att Maha mest troligt kommer ha fantastiska produktionsmarginaler. Vid tidigare kvartalsrapporter har netback, dvs nettovinst per fat olja, varierat beroende på dåvarande oljepris. I Q2 rapporten 2021 kunde man läsa att bolaget hade ca 35,5 USD netback under en period där oljepriset låg mellan ca 59-72 USD.
Nu när oljepriset istället ligger runt 90 USD kommer netback mest troligt vara betydligt högre än 35,5 USD per fat. JP Morgan förutspår dessutom betydligt högre oljepriser än Danske Bank, närmare bestämt 125 USD per fat under 2022 för att sedan stiga till 150 USD 2023. Med de siffrorna och bolagets kommunicerade produktionskostnader runt 10-13 USD i åtanke känns det mycket sannolikt att Maha kommer slå nya omsättningsrekord under året.
Om man dessutom tar Internationella energirådets (IEA) rapport World Energy Outlook 2021 i beaktning, där man konstaterar att om det inte sker några ytterligare förändringar i dagens internationella miljöpolicys kommer oljeefterfrågan förbli över 100 miljoner barrels per dag fram till år 2050, blir det tydligt att även om världen gemensamt rör sig från fossila energikällor till förnyelsebara blir det svårt att ersätta oljan inom en överskådlig framtid. Vidare så fastställer samma rapport att fossila bränslen stod för hela 79% av världens totala energiförsörjning år 2020, och även om den siffran förutspås sjunka de kommande årtiondena kommer samtidigt världens energibehov öka varpå nya investeringar och etableringar av förnyelsebar energiförsörjning innebär att den faktiska oljeanvändning inte ens behöver sjunka för att den totala procenten ska minska.
Utöver allt detta kan man även förutspå att Mahas fortsatta expansion och tidigare nämnda investeringar för 47 miljoner USD kommer resultera i höjda produktionsprognoser 2023 och framåt vilket bör motivera en kraftigt stigande aktiekurs förutsatt att oljepriset håller sig fortsatt högt.
Teknisk analys
Maha Energys aktie har haft en minst sagt volatil historia där aktien innan pandemin handlades omkring 33 SEK vilket är all time high för aktien, för att sedan handlas under 6 SEK i samband med börsfallen under pandemins start. I och med att börsoron började lägga sig steg aktien snabbt till 17 SEK juni 2020, denna uppgång initierades till stor del av förvärvet av Illinois Basins.
Sedan dess har aktien fallit ner mot dagens nivåer där kurser ligger runt ca 10 SEK - 15 SEK, en återkommande volatilitet som vaksamma swingtraders med fördel kunnat nyttja. Denna kräftgång har resulterat i att aktien har bildat en tydligt botten omkring 10 SEK, med 2 tydliga nivåer för motstånd.
Det första motståndet hittar vi omkring 12,2+-0,5 SEK, en nivå som Maha Energys aktie inte haft alltför svårt att bryta igenom. Vidare har aktien haft ett kraftigt motstånd vid 15 +- 0,5 SEK, en nivå som aktien har haft väldigt svårt att etablera sig ovan fastän det fundamentala i bolaget har gått starkt. I dagsläget kan vi se att Maha har brutit det första motståndet på 12,2 +- 0,5 SEK och är i en kortsiktig positiv trend, vilket indikerar att aktien med hög sannolikhet kan komma att prova nästa motstånd omkring 15 +- 0,5 SEK inom kort.
I grafen går det även att se att aktien har bildat 3 så kallade “Cup and Handles” vilket är ett mönster som består av nedgång i aktiekursen och en uppgång tillbaka till tidigare nivåer, vilket även ses i Maha där aktien fallit från 15 SEK ned mot 11,7 SEK ett flertal gånger.Denna typ av formation tolkas som en indikation på uppåtgående sentiment för aktien och sannolikheten för vidare uppgång i aktien anses vara goda.
Scenario 1: BULLISH
Visar det sig att cup-and-handle formationen i aktien stämmer innebär detta att aktien kommer etablera sig ovanför motståndet omkring 15,5 SEK för att sedan gå vidare mot ytterligare ett motstånd som ses först vid 18,5+-1 SEK.
Scenario 2: BEARISH
Visar det sig att cup-and-handle formationen inte stämmer kommer aktien misslyckas att bryta sig igenom motståndet på 15 +- 0,5, det bör i sin tur resultera i ett återtest på stödet vid 12,2 +- 0,5, håller inte det stödet kan aktien sannolikt komma att sjunka mot 10 SEK.
Ovanstående teknisk analys gäller givet att inget fundamentalt i bolaget eller makro ändras.
Disclaimer: Jag äger aktier i bolaget och kan inte anses som oberoende. All handel med värdepapper såsom aktier medför en risk och beslut att handla sker på eget ansvar. Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Analysen ska inte ses som någon form av investeringsrådgivning utan som uppmuntran att själv läsa på om bolaget och dra egna slutsatser.