I SAMARBETE MED BIOSERGEN
Bildkälla: Stockfoto

Uppskattningen av globala dödsfall av svampinfektioner skjuter i höjden, vilket betonar behovet för nya behandlingar

Biotech En banbrytande studie av den brittiska tidsskriften ‘the Lancet’ avslöjar en signifikant ökning av dödsfall på grund av svampinfektioner, som nu beräknas vara 2.5 miljoner årligen. Studien betonar behovet av ökad medvetenhet och förbättrade testprotokoll för att bekämpa dessa infektioner. Denna ökning på 66% från tidigare uppskattning betonar ett akut behov av mer effektiva behandlingar, såsom det svenska företaget Biosergen AB’s lovande svampdödande läkemedel, BSG005, som utvecklas för att ta hand om denna kritiska vårdutmaning.

En banbrytande artikel som just publicerats i tidsskriften ’The Lancet Infectious Diseases’ har identifierat att svåra svampinfektioner är ett mycket större hot mot den allmänna hälsan är man tidigare trott. Motsatt vad man tidigare trott, så orsakar dessa infektioner inte 1.5 miljoner globala dödsfall årligen. Siffran är mycket större; dessa infektioner är direkt ansvariga för ungefär 2.5 miljoner årliga dödsfall – vilket är en ökning på 66 procent från den tidigare uppskattningen. Professor David W. Denning från University of Manchester, som författat studien, betonar brådskan av att ta itu med dessa infektioner som ofta förbises, då de ofta resulterar i att patienter inte behandlas och slutligen dör till följd av odiagnostiserade infektioner.

Han förklarar: ”Det är inte nödvändigtvis en ökning i antalet fall som har lett till den nya siffran. Vi har däremot blivir mer noggranna i våra uppskattningar.” Han betonar särskilt en vanlig missuppfattning där dödsfall orsakade av svampinfektioner tillskrivs andra åkommor som cancer, komplikationer vid organtransplantation, HIV/AIDS, KOL, eller till och med komplikationer relaterade till diabetes. Dessa missförstånd sträcker sig till sjukhuspersonal, även i de mest utvecklade länderna där invasiva svampinfektioner ofta inte övervägs på grund av sjukhusens brist på vanliga testprocedurer. Många behandlande läkare, även specialister, är inte medvetna om att de bör testa för svampinfektioner när patienter uppvisar symtom som skulle kunna orsakas av många andra sjukdomar, såsom hosta, trötthet, huvudvärk, svettningar, och viktminskning.

Kostnaden att Rädda ett Liv: 50 kronor

Han säger: ”Det är avgörande att ’tänka svamp’ och aktivt testa för det,” och hänvisar då till faktumet att ett vanligt blodprov som används vid många fall på sjukhus är utmärkta på att identifiera bakterieinfektioner, men som svampinfektioner inte syns på. ”Endast om läkaren är särskilt uppmärksam på svamprisker kommer patienter bli testade för det,” säger han. Han poängterar att det inte längre är varken svårt, tidskrävande, eller dyrt att testa för svampinfektioner, med en ny generation av antigentest liknande de som användes vitt och brett under Corona-pandemin.

”Enkla tester som kryptokock-antigentestet kostar endast ungefär 50 kronor. När man tänker på hur dyrbart ett liv är så borde dessa överkomliga tester vara med allmänt antagna,” säger han, och hänvisar till ett infektionstest för en en potentiellt dödlig kryptokock-meningitinfektion.

Fortsatt Behov av Nya Behandlingar

Trots framstegen i att upptäcka infektion, så står behandlingen av svampinfektioner inför två utmaningar; främst läkemedelsresistens och toxicitet.

”De senaste 20 åren har sett viktiga förbättringar i svampdödande behandlingar,” förklarar Denning. ”Däremot är den ökande läkemedelsresistensen mot svampinfektioner ett bekymmer,” säger han och nämner som ett exempel att inom de senaste 15 åren har flera multiresistenta svampinfektionsvarianter dykt upp. Ett exempel är den kraftigt resistenta svampen känd som Candida auris, som har orsakat utbrott på sjukhus världen över. Den är känd för sin förmåga att överleva på ytor. Några av dessa superinfektioner är för närvarande obehandlingsbara, och med andra så har resistensen dragit oss bakåt 20-30 år till gamla, relativt ineffektiva läkemedel.

Dessutom finns det begränsningar på den nuvarande behandlingstillgängligheten för patienter vars organ, speciellt njurarna, är för känsliga för marknadens vanliga behandlingsformer på grund av problem med toxiciteten.

”Det är viktigt att vi utvecklar nya behandlingar allteftersom vi stöter på nya multiresistenta svampformer. Vi behöver vara förberedda på vad som kan komma härnäst,” säger professor Denning och hänvisar till faktumet att det totala antalet globala, akuta svampinfektioner är 6.5 miljoner årligen.

Svenskt Bolag Testar Nytt Svampdödande Läkemedel

En av de få läkemedelskandidater som är under utveckling, som potentiellt skulle kunna förbättra situationen är svenska Biosergen AB’s BSG005. Biosergens lokala partner i Indien, Alkem Laboratories, väntar för närvarande på de lokala myndigheternas godkännande för att initiera en studie, där BSG005 för första gången kommer testas på patienter efter att den inte har visat några signifikanta biverkningar i en Fas-I studie som fullbordades tidigare i år.

Flera av patientgrupperna som studien är inriktade på är de som David Denning betonade var i behov av nya behandlingsalternativ: patienter som inte tål dagens standardbehandlingar då de lider av mild till måttligt nedsatt njurfunktion, och de som är infekterade med svamp som är resistent mot standardbehandlingar.

Professor Denning är väl medveten om Biosergens arbete och senaste framsteg. Han poängterar att Biosergens BSG005 fortfarande är i ett tidigt skede. ”BSG005 är lovande, särskilt på grund av dess låga organtoxicitet, men vi är ännu inte säkra på den effektiva doseringen. Denna data är grundläggande för att förstå läkemedlets fulla potential,” säger han. Enligt Biosergen kommer den kommande studien ta itu med denna fråga, då en av studiens primära syften är att identifera den optimala doseringen för patienter.

Det här är en sponsrad artikel framtagen i samarbete med Biosergen. Sponsrade inlägg är en del av Börsvärldens annonserbjudande. Om du med anledning av våra sponsrade inlägg önskar att komma i kontakt med oss, vänligen skriv till IR@borsvarlden.com.

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER